KHO:2025:36
- Asiasanat
- Ahvenanmaa, Merikotkan rauhoituksesta poikkeaminen, Luonnonsuojeluyhdistyksen valitusoikeus, Lainkäyttöä koskevat erityissäännökset, Maakuntalakia lähinnä vastaava valtakunnan laki, Luonnonsuojelulaki
- Tapausvuosi
- 2025
- Antopäivä
- Diaarinumero
- 1571/2023
- Taltio
- 948
- ECLI-tunnus
- ECLI:FI:KHO:2025:36
Ahvenanmaan maakunnan hallitus oli myöntänyt maakunnan metsästyslain nojalla poikkeuksen merikotkan rauhoituksesta Ahvenanmaan alueella. Asiassa oli ensin ratkaistava, oliko valtakunnallisilla luonnonsuojeluyhdistyksillä A ja B oikeus valittaa maakunnan hallituksen päätöksestä.
Korkein hallinto-oikeus totesi, että Ahvenanmaan itsehallintolain säännöksistä ja lain esitöistä ilmeni, että muutoksenhaku ja siihen olennaisesti liittyvä kysymys valitusoikeudesta oli osa Ahvenanmaan itsehallintolaissa tarkoitettua lainkäyttöä. Tältä osin lainsäädäntövalta oli Ahvenanmaan itsehallintolain mukaan valtakunnalla. Lainkäyttöä koskevaa lainsäädäntövaltaa ei siten ollut jaettu valtakunnan ja maakunnan kesken valitusoikeuden tai muunkaan lainkäytön osalta. Korkein hallinto-oikeus viittasi tässä yhteydessä myös itsehallintolain säännökseen, jonka mukaan maakuntalakiin voitiin yhtenäisyyden ja selkeyden vuoksi ottaa valtakunnan lain säännöksiä vastaavia säännöksiä. Mainitussa säännöksessä todettiin myös nimenomaisesti, että tällaisten säännösten ottaminen maakuntalakiin ei muuttanut valtakunnan ja maakunnan välistä lainsäädäntövallan jakoa.
Valtakunnassa ja Ahvenanmaalla sovellettava laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa oli yleislaki. Tämä koski muun ohella mainitun lain säännöstä valitusoikeudesta. Lain lähtökohtana oli, että valitusoikeudesta voitiin säätää valtakunnan erityislaeissa mainitun lain valitusoikeussäännöksestä poiketen.
Ahvenanmaan metsästyslaissa ei ollut säännöksiä valitusoikeudesta, joten asiassa ei tullut arvioitavaksi, vastaisivatko maakuntalain muutoksenhakusäännökset asianomaisen valtakunnan lain muutoksenhakusäännöksiä.
Ahvenanmaan metsästyslain lähin vastine valtakunnan lainsäädännössä oli valtakunnan metsästyslaki. Koska merikotka ei kuulu valtakunnan metsästyslaissa tarkoitettuihin riistaeläinlajeihin tai rauhoittamattomiin eläinlajeihin, poikkeusta merikotkan rauhoituksesta ei voitu myöntää valtakunnan metsästyslain nojalla. Poikkeus merikotkan rauhoituksesta voitiin sen sijaan myöntää valtakunnan luonnonsuojelulain nojalla.
Yhdistysten valitusoikeutta maakunnan hallituksen päätöksestä oli edellä lausuttu huomioon ottaen arvioitava lähtien niistä periaatteista, jotka ilmenivät valtakunnan luonnonsuojelulain valitusoikeussäännöksestä. Mainitun säännöksen nojalla sellaisella rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä, jonka tarkoituksena oli luonnon- tai ympäristönsuojelun edistäminen, oli oikeus valittaa muun ohella päätöksestä, joka koski rauhoituksesta poikkeamista. Saman säännöksen mukaan mainitunlaisella valtakunnallisella yhteisöllä oli valitusoikeus vain luonnonsuojeluohjelman hyväksymistä koskevasta valtioneuvoston päätöksestä.
Kun otettiin huomioon oikeusperiaatteet, jotka tulivat sovellettaviksi asiassa, luonnonsuojeluyhdistyksellä A ja luonnonsuojeluyhdistyksellä B ei valtakunnallisina luonnonsuojeluyhdistyksinä ollut valitusoikeutta asiassa, joka koski Ahvenanmaan maakunnan hallituksen myöntämää poikkeuslupaa merikotkan rauhoituksesta.
Korkein hallinto-oikeus myös totesi, että sitä, että valtakunnallisilla luonnonsuojeluyhdistyksillä ei ollut valitusoikeutta asiassa, ei ollut pidettävä Århusin yleissopimuksen vastaisena tai Suomen perustuslain 20 §:n vastaisena.
Yhdistysten valitusta ei tutkittu.
Äänestys 9 — 2
Ahvenanmaan itsehallintolaki (SSK 1144/1991) 19 § 3 mom ja 27 § 23 kohta
Luonnonsuojelulaki (SSK 1096/1996) 61 § 3 momentti
Tiedon saantia, yleisön osallistumisoikeutta päätöksentekoon sekä muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeutta ympäristöasioissa koskeva yleissopimus (Århusin yleissopimus) 9 artikla 3 kohta
Suomen perustuslaki 20 §
Ks. KHO 2016:121, KHO 2015:158 ja KHO 2015:159 sekä KHO 18.8.2017/3965, KHO 15.11.2018/5260 ja KHO 8.4.2019/1392
Vrt. KHO 2022:127
Asian ovat ratkaisseet oikeusneuvokset Riitta Mutikainen, Hannele Ranta-Lassila, Eija Siitari, Mika Seppälä, Mikko Pikkujämsä, Vesa-Pekka Nuotio, Kari Tornikoski, Anne Nenonen, Jaakko Autio, Joni Heliskoski ja Tero Leskinen. Asian esittelijä Petri Leinonen.
Seloste on kokonaisuudessaan ruotsinkielisellä päätössivustolla.