Sosiaali- ja terveysministeriön asetus sosiaali- ja terveysministeriön työjärjestyksen muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Työjärjestys
- Antopäivä
- Julkaisupäivä
- Suomen säädöskokoelma
- Säädösteksti
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti
kumotaan sosiaali- ja terveysministeriön työjärjestyksen ( 519/2017 ) 45 §,
muutetaan 2 §:n 2 momentti, 3, 5, 5 a ja 5 b §, 6 §:n 2 momentti, 7 ja 8 §, 9 §:n 2 momentti, 23 §, 25 §:n 2 momentti, 28 §:n 4 momentti, 29 §:n 1 momentti, 32, 34, 35, 44 ja 46 §, 48 §:n 3 momentti ja 51 §:n 1 momentti, sellaisina kuin niistä ovat 2 §:n 2 momentti asetuksessa 380/2020, 3 § asetuksessa 1595/2019, 5, 5 a, 5 b, 7 ja 32 § sekä 48 §:n 3 momentti asetuksessa 307/2020, 8 § ja 51 §:n 1 momentti asetuksessa 181/2021, 25 §:n 2 momentti asetuksessa 1158/2017, 28 §:n 4 momentti ja 29 §:n 1 momentti asetuksessa 979/2019, 34 § asetuksessa 967/2022 ja 35 § asetuksessa 1044/2021, sekä
lisätään uusi 22 a ja 22 b § seuraavasti:
2 §Ministeriön organisaatio
Osastojen ulkopuolella ovat erillisyksiköinä strategia- ja talousyksikkö, henkilöstö- ja hallintoyksikkö, viestintäyksikkö ja kansainvälisten asioiden yksikkö.
3 §Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto käsittelee asiat, jotka koskevat:
hyvinvointialueiden toiminnan ja talouden strategista ohjausta;
sosiaali- ja terveydenhuollon strategista suunnittelua ja kehittämistä;
sosiaali- ja terveydenhuollon tiedolla johtamisen yhteensovittamista;
ministeriön tietohallinnon, tiedonhallinnan ja kyberturvallisuuden ohjausta ja kehittämistä;
hallinnonalan tiedonhallinnan, kyberturvallisuuden ja digitalisaation ohjausta ja kehittämistä;
ministeriön toimialan toiminnan kehittämiseen liittyvää tiedonhallinnan ja tietojärjestelmien yhteentoimivuuden säädösvalmistelua, ohjausta ja suunnittelua;
Kansaneläkelaitoksen hoidettavana olevien asioiden ohjausta siltä osin kuin Kansaneläkelaitos hoitaa eritystä tehtävää lain perusteella sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksessa; sekä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta, Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaista, Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvostoa sekä DigiFinland Oy:n omistajaohjausta siltä osin kuin se kuuluu sosiaali- ja ministeriön käsiteltäväksi.
5 §Turvallisuus ja terveys -osasto
Turvallisuus ja terveys -osasto käsittelee asiat, jotka koskevat:
sosiaali- ja terveydenhuollon tietosuojaa;
lääkehuoltoa;
ehkäisevää päihdetyötä;
tartuntatautien torjuntaa;
ympäristöterveydenhuollon järjestämistä ja terveydensuojelua;
alkoholi-, tupakka- ja huumepolitiikkaa sekä rahapelihaittojen ehkäisyä;
koti- ja vapaa-ajan tapaturmien, lähisuhdeväkivallan, ihmiskaupan ja väkivaltaisen radikalisoitumisen ehkäisyä;
geenitekniikkaa, biopankkeja ja genomitiedon käsittelyä;
ministeriön, hallinnonalan ja toimialan valmiussuunnittelua ja häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin varautumista, toimialan toimintayksiköiden turvallisuussuunnittelua sekä ministeriön toimitilaturvallisuutta siltä osin kuin se ei kuulu valtioneuvoston kanslian toimialaan; sekä
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskusta, Säteilyturvakeskusta sekä Alko Oy:n, STUK International Oy:n, FinnHEMS Oy:n ja Rokotetutkimuskeskus Finvac Oy:n omistajaohjausta.
5 a §Yhteisöt ja toimintakyky -osasto
Yhteisöt ja toimintakyky -osasto käsittelee asiat, jotka koskevat:
lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalveluja sekä iäkkäiden palveluja ja vammaispalveluja;
sosiaalista ja lääkinnällistä kuntoutusta sekä sotainvalidien ja veteraanien palveluja;
terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämistä;
kansallisen lapsistrategian toimeenpanon sekä eurooppalaisen lapsitakuun koordinaatiota, seurantaa, arviointia ja raportointia;
valtionavustustoiminnan kehittämis- ja yhteensovittamistehtäviä Euroopan unionin rakennerahastohankkeita lukuun ottamatta;
rahapelien tuotoista terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen myönnettäviä avustuksia; sekä
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskusta.
5 b §Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto käsittelee asiat, jotka koskevat:
sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää ja palveluja siltä osin kuin tässä työjärjestyksessä ei toisin määrätä;
sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä, asiakkaan ja potilaan asemaa ja oikeuksia, asiakas- ja potilasturvallisuutta sekä asiakasmaksuja;
toimeentulotukea;
sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoimintaa;
YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen 33 artiklan mukaisia kansallisen yhteystahon tehtäviä sekä vammaispolitiikan yhteensovittamista;
romanipolitiikan yhteensovittamista;
sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan yleistä ohjausta; sekä
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoa sekä aluehallintovirastojen peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueiden yleistä hallintoa siltä osin kuin se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi.
6 §Työ- ja tasa-arvo-osasto
Lisäksi työ- ja tasa-arvo-osasto käsittelee asiat, jotka on säädetty ministeriön käsiteltäväksi työsuojeluviranomaisena.
7 §Strategia- ja talousyksikkö
Strategia- ja talousyksikkö käsittelee asiat, jotka koskevat:
ministeriön hallinnonalan konsernistrategiatyötä ja ennakointityötä;
hallitusohjelman toimeenpanon seurantaa ja ohjausta;
ministeriön toiminnan ja johtamisjärjestelmän kehittämistä;
konserniyhteistyön kokonaisuutta. hallinnonalan tulosohjauksen yhteensovittamista ja kehittämistä sekä tulosohjaukseen liittyvää hallinnonalan virastojen toiminnan ja talouden arviointia osana konserniohjauksen kokonaisuutta;
julkisen talouden suunnitelman ja talousarvioiden valmistelua ministeriön hallinnonalan osalta;
ministeriön toiminnan ja talouden suunnittelua, ohjausta ja seurantaa;
ministeriön hankintatointa ja hallinnonalan hankintatoimen yleistä ohjausta ja kehittämistä;
kirjanpitoyksikkötehtäviä;
ministeriön maksupäätösten yhteensovittamista;
ministeriön säädösvalmistelun ja säädösvaikutusten arvioinnin kehittämistä;
etuuksiin ja menoihin liittyvien analyysimenetelmien kehittämistä sekä säädösvaikutusten, erityisesti taloudellisten vaikutusten arviointien tukemista; sekä
hallinnonalan tutkimus- ja kehittämistoimintaa.
8 §Henkilöstö- ja hallintoyksikkö
Henkilöstö- ja hallintoyksikkö käsittelee asiat, jotka koskevat:
ministeriön ja sen hallinnonalan yleistä hallintoa ja henkilöstöpolitiikkaa;
ministeriön henkilöstösuunnittelun, henkilöstön kehittämisen ja työhyvinvoinnin yhteensovittamista;
ministeriön palvelussuhteen ehtoja, palkanlaskentaa ja verollisten palkkioiden ja korvausten maksamista;
ministereiden sihteeripalveluita; sekä
oikeudellisia kysymyksiä.
9 §Viestintäyksikkö
Viestintäyksikkö toimii yhteistyössä henkilöstö- ja hallintoyksikön kanssa erityisesti sisäistä viestintää koskevissa asioissa.
22 a §Hyvinvointialueiden ohjaus
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto vastaa hyvinvointialueiden ohjauksen yhteensovittamisesta yhteistyössä muiden osastojen ja erillisyksiköiden kanssa.
22 b §Kestävän kasvun ohjelman toimeenpano
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto vastaa Kestävän kasvun ohjelman toimeenpanon yhteensovittamisesta sosiaali- ja terveysministeriössä ja ministeriön hallinnonalalla yhteistyössä muiden osastojen ja erillisyksiköiden kanssa.
23 §Sopimus- ja hankinta-asioiden valmistelu
Ennen yli 10 000 euron arvoisen hankintaa tai sopimusta koskevan asian ratkaisemista on asia esitettävä strategia- ja talousyksikölle ehdotetun hankinnan tai sopimuksen hankintalain ja hankintaohjeistuksen mukaisuuden arvioimiseksi.
25 §Valmiustoimikunta
Valmiustoimikunnan puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö. Muina jäseninä toimivat ministeriön johtoryhmän jäsenet sekä valmiuspäällikkö.
28 §Ministeriön virkamiesjohtoryhmä
Johtoryhmään kuuluvat kansliapäällikkö ja osastopäälliköt sekä erillisyksiköiden päälliköt. Valtiosihteeri voi osallistua johtoryhmän kokoukseen silloin, kun kokouksessa käsitellään EU-asioita. Ministerin erityisavustajalla on oikeus olla läsnä johtoryhmän kokouksessa. Henkilöstön edustajalla on oikeus olla läsnä johtoryhmän kokouksessa.
29 §Ministerin johtamat johtoryhmät
Ministeriön tärkeimmät linjaukset käsitellään ministerin johtamassa johtoryhmässä. Valtiosihteeri ja ministerin erityisavustaja voivat osallistua johtoryhmän kokoukseen. Virkamiesjohtoryhmän jäsen osallistuu kokoukseen siinä käsiteltävän asian mukaan.
32 §Hallinnonalan ohjaus
Sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosasto vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sen yhteydessä toimivan Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen tulosohjauksesta.
Sosiaaliturva- ja vakuutusosasto vastaa sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan tulosohjauksesta.
Turvallisuus ja terveys -osasto vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen tulosohjauksesta. Turvallisuus- ja terveys -osasto vastaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sosiaali- ja terveysministeriön toimialan tehtävien tulosohjauksesta yhdessä työ- ja tasa-arvo-osaston kanssa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto vastaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ja aluehallintovirastojen peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueiden tulosohjauksesta. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaat ja palvelut -osasto vastaa Hätäkeskuslaitoksen toiminnallisesta ohjauksesta yhteistyössä sisäministeriön kanssa.
Työ- ja tasa-arvo-osasto vastaa Työterveyslaitoksen ja aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueiden tulosohjauksesta. Työ- ja tasa-arvo-osasto huolehtii aluehallintovirastojen tulosohjauksen yhteensovittamisesta siltä osin kuin se kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön käsiteltäväksi.
Kukin osasto ja erillisyksikkö osallistuu hallinnonalan virastojen ja laitosten ohjaukseen ja valvontaan sekä tulostavoitteiden valmisteluun oman toimialansa osalta.
Turvallisuus ja terveys -osaston valmiusyksikkö ohjaa ministeriön hallinnonalan virastojen ja laitosten valmiussuunnittelua ja varautumista.
Strategia- ja talousyksikkö antaa tarkemmat ohjeet hallinnonalan virastojen ja laitosten tulosohjauksessa noudatettavista menettelytavoista sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan yleisistä suuntaviivoista.
34 §Kansliapäällikön ratkaistavat asiat
Kansliapäällikkö ratkaisee asiat, jotka koskevat:
sivutoimilupia;
kirjallisen varoituksen antamista ministeriön virkamiehelle;
vaativuusluokkiin 6–7 kuuluvan ministeriön virkamiehen nimittämistä, irtisanomista virkamiehestä johtuvasta syystä ja virkasuhteen purkamista;
harkinnanvaraisen virkavapauden myöntämistä valtioneuvoston, ministerin ja kansliapäällikön nimitettävälle virkamiehelle yli yhdeksi vuodeksi;
ministeriön muiden virkamiesten kuin kansliapäällikön palkkausta ja luontoisetuja, palkkausjärjestelmän vaativuus- ja suoritusarviointien vahvistamista sekä harkinnanvaraista palkkauksen maksamista muun kuin omaehtoisen opiskelun vuoksi myönnetyn virkavapauden ajalta;
ministeriön henkilöstöä koskevan tarkentavan virkaehtosopimuksen hyväksymistä;
lausunnon antamista tasavallan presidentin kanslialle, korkeimmalle oikeudelle, korkeimmalle hallinto-oikeudelle, oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle tai Euroopan Unionin toimielimelle tai lausunnon ja selvityksen antamista eduskunnan tilintarkastajille tai valtiontalouden tarkastusvirastolle taikka lausunnon antamista muulle viranomaiselle laki- tai asetusehdotuksesta, ellei asia periaatteellisesti tärkeänä ja laajakantoisena kuulu ministerin ratkaistavaksi tai ellei lausunto liity merkitykseltään vähäiseen asiaan;
ministeriön sisäistä tarkastusta;
viranomaisen toiminnan julkisuudessa annetun lain (621/1999) 14 §:ssä tarkoitettua asiakirjan antamista koskevaa kielteistä päätöstä sekä 28 §:ssä tarkoitettua lupaa salassa pidettävien sosiaali- ja terveysministeriön asiakirjojen saamiseen elleivät ne tämän työjärjestyksen mukaisesti kuulu työ- ja tasa-arvo-osaston osastopäällikön ratkaistaviksi;
tartuntatautilain (1227/2016) 74 §:n mukaista päätöstä lääkevalmisteen käyttämiseksi sekä varmuusvarastoitujen lääkkeiden lääkintämateriaalin ja suojavälineiden käyttöönoton perusteista annetun valtioneuvoston asetuksen (279/2006) 1 §:n 1 momentissa tarkoitettujen perusteiden olemassaoloa;
terveydenhuoltolain (1326/2010) 38 §:n mukaista päätöstä osallistua terveydenhuollossa tarvittavan valmiuden ylläpitämiseen ja erityistilanteiden hoitamiseen rahoittamalla sellaista toimintaa, jonka korvaaminen valtion varoista on erityisestä syystä tarkoituksenmukaista;
rokotteiden hankintoja;
ministeriön valmiustasoa; sekä
väestön jodiprofylaksiasuosituksen antamista.
35 §Osastopäällikön ja erillisyksikön päällikön ratkaistavat asiat
Osastopäällikkö ratkaisee asiat, jotka koskevat:
lausunnon antamista muulle viranomaiselle osaston toimialaan kuuluvissa asioissa, jollei asia kuulu 34 §:n 7 kohdan mukaan ministerin tai kansliapäällikön ratkaistaviin;
toimintaohjeiden antamista osaston toimialaan kuuluville virastoille ja laitoksille;
osaston toimialaan kuuluvan valtionavustuksen maksatuksen keskeyttämistä, palauttamisvelvollisuutta ja takaisinperintää sekä avustuspäätösten vähäisiä tai teknisluonteisia muutoksia, avustuksen siirtoa ja avustuksen käyttöajan pidentämistä;
osaston käytettäviksi osoitettujen varojen käyttämistä 24 §:n 1 momentissa tarkoitettujen selvityshenkilöiden asettamista lukuun ottamatta;
osaston toimialaan kuuluvien komiteoiden sihteerien palkkioiden vahvistamista siltä osin kuin asia ei kuulu komitean vahvistettaviin asioihin;
ministeriön edustusta ulkopuolisissa toimielimissä osaston toimialaan pääosin kuuluvissa asioissa, ellei asia periaatteellisesti tärkeänä ja laajakantoisena kuulu ministerin ratkaistavaksi;
viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 28 §:ssä tarkoitettua lupaa salassa pidettävien sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomaisen asiakirjojen saamiseen sekä muussa lainsäädännössä tarkoitettua ministeriön lupaa salaisten tai vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvien tietojen luovuttamiseen;
valtioneuvoston yleisistunnon asettaman komitean ja muun valmisteluelimen kokoonpanon muuttamista silloin, kun valmisteluelimessä edustetut tahot säilyvät ennallaan;
virkavapauden myöntämistä valtioneuvoston tai ministeriön nimitettävälle ministeriön toimialaan kuuluvan viraston tai laitoksen virkamiehelle enintään yhdeksi vuodeksi, jos asia kuuluu ministeriön ratkaistavaksi; sekä
lupaa oman auton käyttämiseen virkamatkalla.
Mitä edellä todetaan osastopäälliköstä, sovelletaan vastaavasti myös erillisyksikön päällikköön.
44 §Henkilöstö- ja hallintoyksikön päällikön ratkaistavat asiat
Henkilöstö- ja hallintoyksikön päällikkö ratkaisee asiat, jotka koskevat:
enintään vaativuusluokkaan 5 kuuluvan ministeriön virkamiehen nimittämistä, irtisanomista virkamiehestä johtuvasta syystä ja virkasuhteen purkamista;
harkinnanvaraisen palkattoman virkavapauden myöntämistä valtioneuvoston, ministerin tai kansliapäällikön nimitettävälle ministeriön virkamiehelle enintään yhdeksi vuodeksi ja 1 kohdassa tarkoitetuille virkamiehelle myös yli vuodeksi sekä harkinnanvaraista palkkauksen maksamista omaehtoisen opiskelun vuoksi myönnetyn virkavapauden ajalta;
harkinnanvaraisia virkaehtosopimuksiin perustuvia palkanlisiä ja lisäpalkkioita;
vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa, vuosilomakorvauksia ja muita virkaehtosopimuksiin perustuvia muita kuin harkinnanvaraisia etuuksia;
todistuksen antamista virkasuhteen päättymisestä sekä työtodistuksen antamista;
etätyösopimuksia; sekä
ministeriön puhevallan käyttämistä oikeudellisissa asioissa.
46 §Strategia- ja talousyksikön talousryhmän päällikön ratkaistavat asiat
Strategia- ja talousyksikön talousryhmän päällikkö ratkaisee asiat, jotka koskevat:
ministeriölle kirjanpitoyksikkönä kuuluvia tehtäviä;
sairausvakuutuslaista (1224/2004) ministeriölle työnantajana aiheutuvia henkilöstöhallinnon tehtäviä;
myöhästyneinä esitettyjen matkalaskujen maksamista; sekä
aikaisempaan vuoteen kohdistuvan menon maksamista kuluvan vuoden määrärahasta.
48 §Lähimmän esimiehen ratkaisuvalta henkilöstöasioissa
Kansliapäällikköä koskevan asian ratkaisee henkilöstö- ja hallintoyksikön päällikkö.
51 §Sijaisuudet
Kansliapäällikön ollessa estyneenä toimii hänen sijaisenaan sosiaali- ja terveydenhuollon ohjausosaston osastopäällikkö. Tämän ollessa estyneenä on sijaisena virkaiältään vanhin osaston päällikkö. Näiden ollessa estyneenä sijaisena toimii strategia- ja talousyksikön päällikkö.
Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023.
Helsingissä 30.11.2022
Sosiaali- ja terveysministeriHanna SarkkinenKansliapäällikköVeli-Mikko Niemi