Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

1224/2007

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 177/2007 (Julkaistu 18.12.2007)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaisesti

muutetaan elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä 2 päivänä joulukuuta 2004 annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen ( 1084/2004 ) 24 ja 25 § sekä liite 3 sellaisena, kuin se on muutettuna kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksella 724/2007, seuraavasti:

24 §Ruokasuolan määrän ilmoittaminen

Seuraavien elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on ilmoitettava ruokasuolan (natriumkloridi) kokonaismäärä painoprosentteina:

1)

juustot;

2)

lihavalmisteet, mukaan lukien makkarat;

3)

kalavalmisteet;

4)

ruokaleivät, näkkileivät ja hapankorput;

5)

liemet, keitot ja kastikkeet, myös jauheena ja tiivisteenä;

6)

muut puolivalmiit tai valmiit ruoat; sekä

7)

ruokasuolaa sisältävät maustevalmisteet.

25 §Elintarvikkeiden ilmoittaminen voimakassuolaiseksi

Sen lisäksi, mitä 24 §:ssä säädetään, on seuraavien elintarvikkeiden pakkaukseen tehtävä merkintä "voimakassuolainen" tai "lisätty paljon suolaa", jos elintarvikkeen suolapitoisuus (natriumkloridi) on:

1)

juustoissa yli 1,3 painoprosenttia;

2)

leikkele-, ruoka- ja raakamakkaroissa yli 1,7 painoprosenttia;

3)

muissa leikkeleenä käytettävissä lihavalmisteissa yli 1,9 painoprosenttia;

4)

kalavalmisteissa yli 1,9 painoprosenttia;

5)

ruokaleivissä yli 1,2 painoprosenttia;

6)

näkkileivissä ja hapankorpuissa yli 1,6 painoprosenttia;

7)

aamiaisviljavalmisteissa yli 1,6 painoprosenttia;

8)

keitoissa, liemissä ja kastikkeissa sekä niiden valmistukseen tarkoitetuissa jauheissa ja tiivisteissä nautintavalmiina yli 0,9 painoprosenttia; sekä

9)

muissa puolivalmiissa ja valmiissa ruoissa, mukaan lukien maustetut kypsennettäväksi tarkoitetut raakaliha- ja -kalavalmisteet, yli 1,1 painoprosenttia.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2008.

Tällä asetuksella kumotaan eräiden aineiden väliaikaisesta poistamisesta elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksen liitteestä 3 annettu kauppa- ja teollisuusministeriön asetus (888/2005) 26 päivästä marraskuuta 2007 lukien.

Tuotteiden, jotka eivät täytä tämän asetuksen 24 ja 25 §:n vaatimuksia, myyminen ja muu luovuttaminen kuluttajalle on kiellettyä 31 päivän toukokuuta 2009 jälkeen. Tuotteet, jotka on saatettu markkinoille ennen mainittua päivää, saadaan kuitenkin myydä loppuun edellyttäen, että ne täyttävät ennen tämän asetuksen voimaantuloa voimassa olleet vaatimukset.

Tämän asetuksen liitteen 3 vaatimuksia sovelletaan 26 päivästä marraskuuta 2007 lukien. Tuotteiden, jotka eivät täytä liitteen 3 vaatimuksia, myyminen ja muu luovuttaminen kuluttajalle on kiellettyä 31 päivän toukokuuta 2009 jälkeen. Tuotteet, jotka on saatettu markkinoille ennen mainittua päivää, saadaan kuitenkin myydä loppuun edellyttäen, että ne täyttävät ennen tämän asetuksen voimaantuloa voimassa olleet säännökset.

Komission direktiivi 2007/68/EY (32007L0068); EUVL N:o L 310, s. 11

Helsingissä 13 päivänä joulukuuta 2007

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri PekkarinenNeuvotteleva virkamies Anne Haikonen

Liite 3

Asetuksen 23 §:ssä tarkoitetut yliherkkyyttä aiheuttavat ainesosat

1) gluteenia sisältävät viljat (vehnä, ruis, ohra, kaura, speltti, kamut-vilja sekä niiden hybridikannat) ja viljatuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:

a) vehnäpohjaiset glukoosisiirapit, dektroosi mukaan luettuna (1)

b) vehnäpohjaiset maltodekstriinit (1)

c) ohrapohjaiset glukoosisiirapit

d) viljat, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten

2) äyriäiset ja äyriäistuotteet

3) kananmunat ja munatuotteet

4) kalat ja kalatuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:

a) vitamiini- ja karotenoidivalmisteiden kantaja-aineena käytettävä kalaliivate

b) oluen ja viini valmistuksessa kirkastamiseen käytettävä kalaliivate tai kalaliima

5) maapähkinät ja maapähkinätuotteet

6) soijapavut ja soijapaputuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:

a) täysin jalostettu soijaöljy ja -rasva (1)

b) soijasta peräisin oleva luonnon tokoferolien sekoitus (E306), luonnon D-alfatokoferoli, luonnon D-alfatokoferoliasetaatti ja luonnon D-alfatokoferolisukkinaatti

c) soijasta peräisin olevien kasviöljyjen kasvisterolit ja kasvisteroliesterit

d) soijasta peräisin olevista kasvisteroleista valmistetut kasvistanoliesterit

7) maito ja maitotuotteet (laktoosi mukaan lukien), lukuun ottamatta seuraavia:

a) hera, jota käytetään maatalousperäisten tisleiden tai eltyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten

b) laktitoli

8) pähkinät: manteli ( Amygdalus communis L .), hasselpähkinä ( Corylus avellana ), saksanpähkinä ( Juglans regia ), cashewpähkinä ( Anacardium occidentale ), pekaanipähkinä ( Carya illinoiesis(Wangenh) K. Koch ), parapähkinä ( Bertholletia excelsa ), pistaasipähkinä ( Pistacia vera ), Macadamia pähkinä ja Queensland pähkinä ( Macadamia ternifolia ) sekä pähkinätuotteet, lukuun ottamatta seuraavia:

a) pähkinät, joita käytetään maatalousperäisten tisleiden tai etyylialkoholin valmistukseen tislattuja alkoholijuomia ja muita alkoholijuomia varten

9) selleri ja sellerituotteet

10) sinappi ja sinappituotteet

11) seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet

12) rikkidioksidi ja sulfiitti, joiden pitoisuudet ovat yli 10 mg/kg tai 10 mg/l SO 2 :na ilmaistuna

13) lupiinit ja lupiinituotteet

14) nilviäiset ja nilviäistuotteet.

(1) ja niistä saadut tuotteet, mikäli niiden valmistamiseen tarvittava käsittely ei lisää Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen alkuperäiselle tuotteelle arvioimaa allergisoivuutta

Sivun alkuun