Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

488/2000

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Tasavallan presidentin asetus rajavartiolaitoksen sotilaskäskyasioista, virkapuvusta, tunnuksista sekä ansiomerkeistä annetun tasavallan presidentin asetuksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 65/2000 (Julkaistu 31.5.2000)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Tasavallan presidentin päätöksen mukaisesti, joka on tehty sisäasiainministerin esittelystä,

muutetaan rajavartiolaitoksen sotilaskäskyasioista, virkapuvusta, tunnuksista sekä ansiomerkeistä 3 päivänä maaliskuuta 2000 annetun tasavallan presidentin asetuksen ( 268/2000 ) 4 §, 8 §:n 1 momentti, 10 §, 14 §:n 3 momentti, 16 §:n 1 ja 3 momentti sekä 18 § seuraavasti:

4 §Sotilasarvot

Rajavartiolaitoksessa palvelevan sotilasarvona voi olla:

1)

sotamies;

2)

korpraali, ylimatruusi;

3)

alikersantti;

4)

kersantti;

5)

ylikersantti;

6)

vääpeli, pursimies;

7)

sotilasmestari, vänrikki, aliluutnantti;

8)

luutnantti;

9)

yliluutnantti;

10)

kapteeni, kapteeniluutnantti;

11)

majuri, komentajakapteeni;

12)

everstiluutnantti, komentaja;

13)

eversti, kommodori;

14)

kenraalimajuri, kontra-amiraali;

15)

kenraaliluutnantti, vara-amiraali;

16)

kenraali ja amiraali.

Rajavartiolaitoksen upseerin virassa palvelevan sotilasarvona on 1 momentin 9―16 kohdassa mainitut sotilasarvot ja opistoupseerin virassa palvelevan sotilasarvona 1 momentin 7―10 kohdassa mainitut sotilasarvot. Rajavartiolaitoksen opistoupseerilla on sotilasmestarin sotilasarvon sijasta kuitenkin merivartiomestarin tai rajavartiomestarin palvelusarvo.

Rajavartiolaitoksen erikoisupseerin sotilasvirassa palvelevien sotilasarvot ovat insinööri-, ohjaaja- ja teknikkoluutnantti, insinööri-, ohjaaja- ja teknikkoyliluutnantti, insinööri-, ohjaaja- ja teknikkokapteeni taikka -kapteeniluutnantti sekä insinöörimajuri tai insinöörikomentajakapteeni.

Rajavartiolaitoksen päällikkö määrää, mitä sotilaallista esimiesasemaa, sotilaan koulutusta, virka-asemaa tai tehtävää upseerin, opistoupseerin ja erikoisupseerin sotilasarvo vastaa. Rajavartiolaitoksen päällikkö voi antaa määräyksiä muun kuin 2 momentissa tarkoitetun sotilasarvon sijasta käytettävistä palvelusarvoista.

8 §Ylentämismenettely

Tasavallan presidentti ylentää rajavartiolaitoksessa palvelevan henkilön vänrikin ja aliluutnantin sotilasarvoon samoin kuin 4 §:n 1 momentin 8―16 kohdassa ja 4 §:n 3 momentissa tarkoitettuun sotilasarvoon siten kuin siitä rajavartiolaitoksesta annetun lain 48 a §:n 1 momentissa ja 48 b §:ssä säädetään.


10 §Merivartijan ja rajavartijan palvelusarvot

Merivartijan ja rajavartijan palvelusarvona on virkanimikkeen mukainen palvelusarvo. Rajavartijan peruskurssin raja- ja merivartiokoulun merivartiolinjalla suorittaneen rajavartijan palvelusarvona on kuitenkin merivartijan virkanimikkeen mukainen palvelusarvo.

14 §Ansioristi ja ansiomitali


Tunnustuksena erityisistä ansioista ansioristi voidaan antaa erikoistunnuksella varustettuna.


16 §Ansioristin ja ansiomitalin muoto

Rajavartiolaitoksen ansioristi valmistetaan vihreästä emalista ja kullatusta metallista. Risti on läpimitaltaan 40 millimetriä. Etupuolella on ristikuvion keskellä rajavartiolaitoksen tunnuskuva. Ansioristiin kuuluu 32 millimetrin levyinen nauha, jossa on oranssin värisellä pohjalla kaksi tummanvihreätä raitaa kapeiden valkoisten juovien välissä.


Erityistunnustuksena annetun ansioristin nauhassa on 12 millimetrin korkuinen kullatusta metallista valmistettu rajavartiolaitoksen tunnuskuva. Ansioristin sijasta kannettavassa nauhalaatassa rajavartiolaitoksen tunnuskuvan korkeus on 9 millimetriä.

18 §Tarkemmat määräykset

Rajavartiolaitoksen päällikkö antaa tarvittaessa tarkempia määräyksiä rajavartiolaitoksen sotilaskäskyasioiden käsittelystä ja ratkaisemisesta, sotilas- ja rajavartiopuvuista, rajavartiolaitoksen tunnuskuvasta sekä ansioristin ja ansiomitalin antamisen perusteista. Määräykset julkaistaan rajavartiolaitoksen määräyskokoelmassa.


Tämä asetus tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2000.

Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2000

Tasavallan Presidentti TARJA HALONENSisäasiainministeri Kari Häkämies

Sivun alkuun