Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

581/1997

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Laki osuuspankkilain muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Laki
Antopäivä
Alkuperäinen julkaisu
Vihko 83/1997 (Julkaistu 26.6.1997)

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti

kumotaan 28 päivänä joulukuuta 1990 annetun osuuspankkilain ( 1271/1990 ) 40 § sekä

muutetaan 6 luvun otsikko, 39 ja 41 § sekä 41 i §:n 1 momentti, sellaisena kuin niistä on 41 i §:n 1 momentti laissa 1126/1993, seuraavasti:

6 lukuSulautuminen ja sijoitusosuuksien lunastaminen

39 §

Jos osuuspankki omistaa osakeyhtiön kaikki osakkeet, pankin johtokunta ja osakeyhtiön hallitus voivat sopia osakeyhtiön sulautumisesta osuuspankkiin. Sopimukselle on haettava valtiovarainministeriön lupa. Sulautumiseen sovelletaan osakeyhtiölain (734/1978) 14 luvun 4-7, 12-14, 16 ja 17 §:ää. Osuuspankkiin sovelletaan, mitä mainituissa pykälissä säädetään vastaanottavasta yhtiöstä. Osakeyhtiölain 14 luvun 5 §:ssä tarkoitettuun ilmoitukseen on liitettävä jäljennös ministeriön luvasta.

41 §

Lunastettavan sijoitusosuuden omistajan on luovutettava sijoitusosuustodistus lunastushintaa vastaan osuuspankille kuukauden kuluessa siitä, kun lunastushinnasta on sovittu tai kun lunastushintaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Jos tämä laiminlyödään, pankin tulee rahan, arvo-osuuksien, arvopaperien tai asiakirjain tallettamisesta velan maksuna tai vapautumiseksi muusta suoritusvelvollisuudesta annetun lain (281/1931) mukaisesti viivytyksettä tallettaa lunastushinta sulautuvan pankin kotipaikan lääninhallituksen huostaan pidättämättä itselleen oikeutta saada talletettua takaisin. Jollei lunastusoikeus ole riitainen tai kun sitä koskeva päätös on saanut lainvoiman ilman, että lunastushinnasta on samalla sovittu tai määrätty, vastaanottavalla pankilla on oikeus saada sijoitusosuustodistus antamalla lunastushinnan maksamisesta vakuus, jonka välimiehet ovat hyväksyneet. Sijoitusosuuden omistajalla on tällöin oikeus saada käypä korko lunastushinnalle vakuuden asettamisesta siihen asti, kun lunastushinta on lopullisesti vahvistettu.

Pankki katsotaan sijoitusosuuden omistajaksi, kun edellä tarkoitettu tallettaminen tai vakuuden asettaminen on tapahtunut. Sijoitusosuustodistuksen haltijalla on vain oikeus lunastushintaan korkoineen luovuttaessaan sijoitusosuustodistuksen asianmukaisella siirtomerkinnällä varustettuna.

Jollei sijoitusosuustodistusta ole luovutettu vuoden kuluessa siitä, kun pankista 2 momentin mukaan on tullut sijoitusosuuden omistaja, pankille saadaan antaa sijoitusosuudesta uusi sijoitusosuustodistus. Sijoitusosuustodistukseen on tehtävä merkintä siitä, että se on annettu aikaisemman sijoitusosuustodistuksen sijaan. Jos aikaisemmin annettu sijoitusosuustodistus tämän jälkeen luovutetaan pankille, se on mitätöitävä.

41 i §

Perustettavan 41 a §:n 1 momentissa tarkoitetun pankin osakepääoman on oltava vähintään 5 miljoonaa ecua vastaava markkamäärä. Sen on kuitenkin aina oltava vähintään 30 miljoonaa markkaa. Osakepääoman, vararahaston ja ylikurssirahaston tulee lisäksi olla yhteensä vähintään yhtä suuri kuin pankkia perustavan osuuskunnan osuuspääoman, lisäosuuspääoman ja vararahaston yhteenlaskettu määrä.



Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1997.

HE 41/1997

TaVM 8/1997

EV 58/1997

Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 1997

Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIMinisteriArja Alho

Sivun alkuun