Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

449/1995

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös alusten lastauksessa ja purkamisessa noudatettavista järjestysohjeista annetun valtioneuvoston päätöksen muuttamisesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on työministeriön esittelystä

kumonnut alusten lastauksessa ja purkamisessa noudatettavista järjestysohjeista 28 päivänä marraskuuta 1985 annetun valtioneuvoston päätöksen ( 915/85 ) 29 §:n 1 ja 3 momentinja 85 §:n 3 momentin,

muuttanut 2 §:n 1 momentin, 7 §:n, 27 §:n 3 momentin, 29 §:n otsikon, 32 ja 36 §:n, 37 §:n 2 momentin, 38 §:n 1 momentin, 55 §:n 3 momentin, 85 §:n 1 momentin ja 90 §:n sekä

lisännyt 64 §:ään uuden 4 momentin seuraavasti:

2 §Soveltamisalan rajoitukset

Nämä järjestysohjeet eivät koske:

1)

valtion alusta, jota käytetään puolustus- tai hallinnolliseen tarkoitukseen, mikäli lastauksessa tai purkamisessa ei käytetä aluksen ulkopuolista palkattua työvoimaa;

2)

kalastus- ja pyyntialusta, kun sitä sellaisena käytetään, eivätkä alusta, jota käytetään kalastukseen tai pyyntiin suoranaisesti liittyvään toimintaan, mikäli lastauksessa tai purkamisessa ei käytetä tässä kohdassa tarkoitetun aluksen ulkopuolista palkattua työvoimaa; eikä

3)

kauppa-alusta, jonka nettovetoisuus on enintään 19 tonnia.


7 §Melu

Melun aiheuttamaa vaaraa tai haittaa torjuttaessa on noudatettava työntekijäin suojelusta työssä esiintyvän melun aiheuttamilta vaaroilta ja haitoilta annettua valtioneuvoston päätöstä (1404/93) ja sen nojalla annettuja määräyksiä.

27 §Rakenteen turvallisuus ja tarkastaminen


Koneiden ja laitteiden rakenteesta sekä työvälineiden käytöstä säädetään erikseen.

29 §Nostolaitteen ja nostolavan käyttöönotto

32 §Nostolaitteiden, nostolavan ja nosto- apuvälineiden korjaaminen

Milloin nostolaitetta, sen kuormauselintä, nostolavaa, nostoapuvälinettä tai niiden osaa on lujuuteen oleellisesti vaikuttavalla tavalla hitsaten, kuumana tai kylmänä taivuttaen tai muulla keinoin muutettu tai korjattu, on se ennen käyttöön ottamista perusteellisesti tarkastettava sekä tarvittaessa koekuormitettava ja lämpökäsiteltävä.

36 §Tarkastuksen suorittajat

Edellä 29 ja 32 §:ssä, 33 §:n 3 momentissa ja 35 §:ssä tarkoitetut tarkastukset, koekuormitukset, tutkimukset ja muut toimenpiteet suorittaa tähän tehtävään pätevä asiantuntija tai asiantuntijayhteisö. Pätevyysvaatimukset vahvistaa työministeriö. Tässä tarkoitetun tarkastuksen suorittajasta aluksessa määrätään 37 §:ssä.

37 §Aluksen päällikön oikeus suorittaa tarkastus


Pakottavasta syystä voi 35 §:n 1 momentissa tarkoitetun joka kahdestoista kuukausi suoritettavan tarkastuksen ja koekuormituksen suorittaa aluksessa aluksen päällikön tehtävään valtuuttama henkilö. Tällöin tarkastus ja koekuormitus on kuitenkin suoritettava uudelleen 36 §:ssä tarkoitetun asiantuntijan tai asiantuntijayhteisön toimesta ensimmäisessä satamassa, jossa sellainen on käytettävissä.

38 §Rekisterit ja todistuskirjat

Tässä luvussa määrätyistä nostolaitteiden, niiden kuormauselimien, nostolavojen ja nostoapuvälineiden tarkastuksesta on pidettävä rekisteriä. Toimituksesta on viipymättä annettava rekisteriin liitettävä todistuskirja tai kirjoitettava todistus rekisteriin. Maissa sijaitsevan nostolaitteen tarkastuksesta on kuitenkin laadittava tarkastuspöytäkirja. Koekuormituksesta ja sen yhteydessä toimitetusta tarkastuksesta annettavassa todistuskirjassa on mainittava nostolaitteen, nostolavan, kuormauselimen tai nostoapuvälineen suurin sallittu kuormitus.


55 §Merkinantaja


Merkinantajan tehtävänä on merkinannaon lisäksi varoittaa muita työntekijöitä nostettavan tai laskettavan taakan aiheuttamista vaaratekijöistä, eikä hänelle saa määrätä sellaisia lisätehtäviä, jotka saattavat estää tai haitata hänen merkinantotehtäväänsä. Merkinannon tulee tapahtua vahvistettuja käsimerkkejä käyttäen tai muulla luotettavalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Työpaikkojen turvamerkeistä ja niiden käytöstä säädetään erikseen.

64 §Henkilökohtaiset suojeluvälineet


Edellä tässä pykälässä olevien määräysten ohella on noudatettava henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä annettua valtioneuvoston päätöstä (1407/93).

85 §Työsuojeluviranomaiselle tehtävät ilmoitukset

Näissä järjestysohjeissa tarkoitetun aluksen rakentajan, maahantuojan tai sen, joka ilmoittaa Suomen ulkopuolella rakennetun aluksen alusrekisteriin Suomessa, on tehtävä näissä järjestysohjeissa tarkoitetuista aluksen laitteista ja välineistä hyvissä ajoin ja viimeistään ennen käyttöönottoa tai rekisteröimistä ilmoitus asianomaiselle työsuojeluviranomaiselle.


90 §Tarkemmat määräykset ja poikkeukset

Tarkempia määräyksiä näiden järjestysohjeiden soveltamisesta antaa tarvittaessa työministeriö.

Asianomainen työsuojeluviranomainen voi erityisistä syistä yksittäistapauksissa myöntää poikkeuksia tämän päätöksen määräyksistä edellyttäen, että turvallisuus on muilla toimenpiteillä varmistettu.


Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1995.

Neuvoston direktiivi 89/392/ETY; EYVL N:o L 183, 29.6.1989, s. 9, muut. 91/386/ETY, 93/44/ETY ja 93/68/ETY

Helsingissä 23 päivänä maaliskuuta 1995

Työministeri Ilkka KanervaNuorempi hallitussihteeriPertti Siiki

Sivun alkuun