Puolustusministeriön päätös ohjusteknologian valvontajärjestelyn piiriin kuuluvan laitteiston ja teknologian rinnastamisesta puolustustarvikkeisiin
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 370/1994
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Puolustusministeriö on puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta 16 päivänä maaliskuuta 1990 annetun asetuksen (267/90) 1 §:n 10 kohdan ja 4 §:n nojalla, sellaisena kuin niistä on 1 §:n 10 kohta 10 päivänä huhtikuuta 1992 annetussa asetuksessa (324/92), päättänyt:
1 §
Puolustustarvikkeiden maastaviennistä ja kauttakuljetuksesta annetun asetuksen 1 §:n 10 kohdassa tarkoitettuja puolustustarvikkeita ovat tämän päätöksen liitteessä olevat ohjusteknologian valvontajärjestelyn piiriin kuuluvat tarvikkeet, välineet, niiden osat ja raaka-aineet sekä niihin liittyvä teknologia.
2 §
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä kesäkuuta 1994.
Tällä päätöksellä kumotaan ohjusteknologian valvontajärjestelyn piiriin kuuluvien tarvikkeiden rinnastamisesta puolustustarvikkeisiin 25 päivänä marraskuuta 1992 annettu puolustusministeriön päätös (1057/92) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
Helsingissä 19 päivänä toukokuuta 1994
Puolustusministeri Elisabeth RehnVanhempi hallitussihteeri Seppo Paasonen
Liite
OHJUSTEKNOLOGIAN VALVONTAJÄRJESTELY (Missile Technology ControlRegime MTCR)
Suomi on liittyessään ohjusteknologian valvontajärjestelyyn ja ottaen huomioon kansainväliset sopimusvelvoitteensa päättänyt, että harkitessaan ohjuksiin liittyvien laitteiden ja teknologian maastasiirtoa se toimii näiden suuntaviivojen edellyttämällä tavalla.
OHJUKSIIN LIITTYVIÄ ARKALUONTOISIA MAASTASIIRTOJA OHJAAVAT SUUNTAVIIVAT
1. Näiden suuntaviivojen tarkoituksena on rajoittaa joukkotuhoaseiden eli ydin-, kemiallisten ja biologisten aseiden leviämisen riskiä valvomalla maastasiirtoja, jotka voisivat edistää sellaisten aseiden kantojärjestelmien kehittämistä, lukuun ottamatta miehitettyjä ilma-aluksia.
Suuntaviivojen tarkoituksena ei ole haitata kansallisia avaruusohjelmia tai kansainvälistä yhteistyötä tällaisten ohjelmien piirissä edellyttäen, että nämä ohjelmat eivät edistä joukkotuhoaseiden kantojärjestelmien kehittämistä.
Nämä suuntaviivat yhdessä niihin kuuluvan laite- ja teknologialiitteen kanssa muodostavat perustan valvoa sellaisia maastasiirtoja, jotka tapahtuvat mihin tahansa Suomen viranomaisten määräysvallan ja valvonnan ulkopuolella olevaan määränpäähän ja jotka koskevat joukkotuhoaseiden kuljettamiseen kykeneviä kaikenlaisia kantojärjestelmiä lukuun ottamatta miehitettyjä ilma-aluksia sekä sellaisiin ohjuksiin kuuluvia laitteita ja teknologiaa, joiden suorituskyky hyötykuormaltaan ja kantamaltaan ylittää liitteessä ilmoitetut tunnusarvot.
Harkittaessa kaikkia liitteessä mainittujen tuotteiden maastasiirtoja noudatetaan pidättyvyyttä, ja kaikkia tällaisia maastasiirtoja harkitaan tapauskohtaisesti. Suomi soveltaa näitä suuntaviivoja kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.
2. Laite- ja teknologialiite käsittää kahteen luokkaan kuuluvia tuoteryhmiä, joka termi käsittää laitteet ja teknologian. Luokkaan I kuuluvat tuotteet, jotka kaikki kuuluvat liitteen tuoteryhmiin 1 ja 2, ovat erittäin arkaluontoisia. Jos luokkaan I kuuluva tuote sisältyy johonkin järjestelmään, kyseinen järjestelmä katsotaan myös luokkaan I kuuluvaksi, paitsi mikäli järjestelmään sisältyvää tuotetta ei saada siitä irrotetuksi, poistetuksi tai jäljennetyksi.
Luokkaan I kuuluvia maastasiirtoja harkittaessa noudatetaan erityistä pidättyvyyttä niiden tarkoituksesta riippumatta ja pitäen lähtökohtana, että sellaiset maastasiirrot pääsääntöisesti kielletään. Harkittaessa minkä tahansa liitteessä mainitun tuotteen maastasiirtoa tai minkä tahansa ohjuksen maastasiirtoa riippumatta siitä, onko se mainittu liitteessä, noudatetaan myös erityistä pidättyvyyttä, mikäli Suomen viranomaiset päättelevät kaiken käytettävissä olevan, vakuuttavan sekä 3. kappaleessa lueteltujen seikkojen mukaisesti arvioidun tiedon perusteella, että kyseiset tuotteet ja ohjukset on tarkoitettu käytettäväksi joukkotuhoaseiden maaliinsaattamiseen; tällöinkin pidetään lähtökohtana tällaisten maastasiirtojen pääsääntöistä kieltämistä.
Luokkaan I kuuluvien tuotantolaitteistojen maastasiirtoja ei toistaiseksi hyväksytä.
Muiden luokkaan I kuuluvien tuotteiden maastasiirrot hyväksytään vain harvoissa tapauksissa ja edellyttäen, että Suomen viranomaiset
A) hankkivat velvoittavan hallitusten välisen sitoumuksen, joka sisältää vastaanottavan maan hallituksen antamat ja näiden suuntaviivojen 5. kappaleen nojalla tarvittavat vakuutukset sekä
B) ottavat vastuulleen ryhtyä kaikkiin tarpeellisiin toimiin sen varmistamiseksi, että tuotetta käytetään vain ilmoitettuun loppukäyttöön.
Maastasiirtoja koskevat ratkaisut kuuluvat Suomen viranomaisten yksinomaiseen ja täysivaltaiseen päätösvaltaan.
3. Arvioitaessa liitteessä mainittujen tuotteiden maastasiirtoja koskevia hakemuksia otetaan seuraavat seikat huomioon:
A. huoli joukkotuhoaseiden leviämisestä;
B. vastaanottavan valtion ohjus- ja avaruusohjelmien kehitystaso ja tavoitteet;
C. maastasiirron merkitys joukkotuhoaseiden kantojärjestelmien (muiden kuin miehitettyjen ilma-alusten) kehittämispotentiaalin kannalta;
D. arvio maastasiirrettävien laitteiden ja teknologian loppukäytöstä, mukaan lukien vastaanottavien valtioiden antamat asianmukaiset vakuutukset, joihin viitataan 5. kappaleen alakohdassa A ja B;
E. asianomaisten monenvälisten sopimusten soveltuvuus.
4. Liitteessä mainittuihin tuotteisiin välittömästi liittyvän suunnittelun ja tuotantoteknologian maastasiirtoa tarkkaillaan ja valvotaan yhtä tiukasti kuin itse laitteiden, sen mukaan kuin kansallinen lainsäädäntö sallii.
5. Milloin maastasiirto voisi edistää joukkotuhoaseiden kantojärjestelmän kehittämistä, Suomen viranomaiset hyväksyvät liitteessä mainittujen tuotteiden maastasiirrot vasta saatuaan vastaanottavan maan hallitukselta asianmukaiset vakuutukset siitä, että:
A. tuotteita käytetään vain ilmoitettuun tarkoitukseen ja että käyttöä taikka tuotteita ei muuteta tai jäljennetä ilman Suomen viranomaisten etukäteen antamaa suostumusta;
B. tuotteita taikka niiden jäljennöksiä tai johdannaisia ei siirretä eteenpäin ilman Suomen viranomaisten suostumusta.
6. Edistääkseen näiden suuntaviivojen tehokasta toimeenpanoa Suomen viranomaiset vaihtavat tarpeellisessa ja sopivassa määrin asiaan liittyviä tietoja samoja suuntaviivoja soveltavien muiden maiden kanssa.
LAITE- JA TEKNOLOGIALIITE
1 Johdanto
a) Tämä liite käsittää kahteen luokkaan kuuluvia tuoteryhmiä, joka termi käsittää laitteet ja ''teknologian''. Luokkaan I kuuluvat tuotteet, jotka kaikki kuuluvat liitteen tuoteryhmiin 1 ja 2, ovat erittäin arkaluontoisia. Jos luokkaan I kuuluva tuote sisältyy johonkin järjestelmään, kyseinen järjestelmä katsotaan myös luokkaan I kuuluvaksi, paitsi mikäli järjestelmään sisältyvää tuotetta ei saada siitä irrotetuksi, poistetuksi tai kopioiduksi. Luokkaan II luetaan ne liitteessä mainitut tuotteet, joita ei ole määritelty luokkaan I kuuluviksi.
b) Liitteessä mainittuihin tuotteisiin välittömästi liittyvän ''teknologian'' maastasiirtoa tarkkaillaan ja valvotaan yhtä tiukasti kuin itse laitteita, sen mukaan kuin kansallinen lainsäädäntö sallii. Mikäli jonkin liitteessä mainitun tuotteen vienti sallitaan, sallitaan myös tuotteen asentamiseen, käyttöön, huoltoon ja korjaamiseen tarvittavan vähimmäisteknologian vienti samalle loppukäyttäjälle.
c) Harkittaessa lupahakemuksia, jotka koskevat tuoteryhmässä 1 ja 19 määriteltyjen täydellisten rakettijärjestelmien ja miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien maastasiirtoja sekä tällaisissa järjestelmissä käytettäväksi sopivien, tässä liitteessä mainittujen laitteiden ja teknologian maastasiirtoja, otetaan huomioon mahdollisuus kantaman ja hyötykuorman keskinäiseen vaihteluun.
2 Määritelmät
Tässä liitteessä käytettyihin termeihin pätevät seuraavat määritelmät: a) ''Tuotekehitys'' tarkoittaa kaikkia ''tuotantoa'' edeltäviä vaiheita, esim.:
- suunnittelua
- suunnitteluun liittyvää tutkimusta
- suunnitteluun liittyvää analysointia
- suunnitteluun liittyviä luonnoksia
- prototyyppien kokoonpanoa ja testausta
- koetuotantohankkeita
- suunnittelutietoja
- prosesseja, joiden avulla suunnittelutiedot muunnetaan tuotteeksi
- laitekokonaisuuden suunnittelua
- integraatiosuunnittelua
- asemointia b) ''Mikropiirillä'' tarkoitetaan laitetta, jossa joukon passiivisia ja/tai aktiivisia osia katsotaan yhtenäisen rakenteen pintaan tai sisälle sijoitettuna ja rakenteeseen erottamattomasti kuuluvina suorittavan kyseisen piirin toimintafunktiot. c) ''Tuotanto'' tarkoittaa kaikkia tuotannon vaiheita ja osatekijöitä, esim.
- tuotantotekniikka
- valmistus
- integraatio
- kokoonpano
- tarkastus
- testaus
- laadunvarmistus d) ''Tuotantovälineet'' tarkoittaa erikoistyövälineitä, malleja ja kaavaimia, matriiseja, kokoonpanotelineitä, valu- ja takomuotteja, meisteja, kiinnittimiä, kohdistamismekanismeja, testauslaitteita, muita koneita ja niiden osia rajoitettuna niihin, jotka on erityisesti suunniteltu tai muunnettu ''tuotekehitystä'' tai yhtä tai useampaa ''tuotannon'' vaihetta varten. e) ''Tuotantolaitteistot'' tarkoittaa välineitä ja niitä varten erityisesti suunniteltuja ohjelmistoja, jotka on asennettu yhteen ''tuotekehitystä'' tai yhtä tai useampaa ''tuotannon'' vaihetta varten. f) ''Säteilynkestävä'' tarkoittaa, että osa tai laite on suunniteltu tai luokiteltu kestämään 5 x 105 radin (Si) tai sitä suurempi kokonaissäteilyannos. g) ''Teknologia'' tarkoittaa erityistietoa, jota tarvitaan tuotteen ''kehittämiseen'', ''tuottamiseen'' tai ''käyttöön''. Tieto voi olla ''teknisten tietojen'' tai ''teknisen avun'' muodossa. 1) ''Teknistä apua'' voidaan antaa seuraavan muotoisena:
- opastus
- työtaidot
- koulutus
- käytännön tieto
- konsultointipalvelut 2) ''Teknisiä tietoja'' voidaan antaa seuraavan muotoisina:
- piirustukset
- suunnitelmat
- kaaviot
- mallit
- kaavat
- tekniset suunnitelmat ja spesifikaatiot
- käsikirjat ja ohjeet, kirjallisina tai muuten tallennettuina, esim.
- levykkeellä
- nauhalla
- ROM-muistina
Huom.:
Tähän teknologian määritelmään eivät sisälly ''yleisesti tunnettu'' teknologia eikä ''tieteellinen perustutkimus''.
i) ''Yleisesti tunnettu'' tämän liitteen tarkoittamassa mielessä merkitsee teknologiaa, joka on rajoituksitta edelleen levitettävissä. Tekijänoikeusrajoitukset eivät estä teknologiaa olemasta ''yleisesti tunnettua''.
ii) ''Tieteellinen perustutkimus'' merkitsee kokeellista tai teoreettista työtä, jota tehdään pääasiassa ilmiöiden ja havaittavissa olevien tosiseikkojen perusperiaatteita koskevan uuden tiedon hankkimiseksi ja jolla ei ensisijaisesti pyritä tiettyyn käytännön päämäärään tai tavoitteeseen.
h) ''Käyttö'' tarkoittaa:
- käyttöä työtehtäviin
- asennusta (myös käyttökohteeseen asennusta)
- huoltoa
- korjauksia
- peruskorjausta
- kunnonkohennusta
3 Terminologiaa
Tekstissä esiintyessään seuraavat termit on ymmärrettävä alla olevien selitysten mukaisesti:
a) ''Erityisesti suunniteltu'' kuvaa laitteita, osia, komponentteja tai ohjelmia, joihin on ''tuotekehityksen'' avulla luotu ainutlaatuisia, tietyille ennalta määritellyille tarkoituksille tunnusomaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi laitetta, joka on ''erityisesti suunniteltu'' ohjuksessa käytettäväksi, pidetään tällaisena vain, jos sitä ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen. Vastaavasti tuotantolaitetta, joka on ''erityisesti suunniteltu'' tietyntyyppisen osan valmistukseen, pidetään tällaisena vain, jos sillä ei pystytä valmistamaan muuntyyppisiä osia.
b) ''Suunniteltu tai muokattu'' kuvaa laitteita, osia, komponentteja tai ohjelmia, joihin ''tuotekehityksen'' tai muokkauksen avulla on saatu tuotteen tiettyyn erityiskäyttöön soveltuviksi tekeviä erityisominaisuuksia. ''Suunniteltuja tai muokattuja'' laitteita, osia, komponentteja tai ohjelmia voidaan käyttää muihinkin sovelluksiin. Esimerkiksi ohjusta varten valmistettua, titaanipinnoitettua pumppua voidaan käyttää muidenkin syövyttävien nesteiden kuin polttoaineen pumppaamiseen.
c) ''X-tehtävään käytettävissä oleva'' tai ''y-tehtävää suorittamaan pystyvä'' kuvaa laitteita, osia, komponentteja tai ohjelmia, jotka sopivat tiettyyn tarkoitukseen käytettäviksi. Laitteita, osia, komponentteja tai ohjelmia ei ole tarvinnut muuntaa, muokata tai erityisesti suunnitella nimenomaiseen tarkoitukseen. Esimerkiksi mitä tahansa sotilasteknisiä spesifikaatioita vastaava muistipiiri ''pystyisi'' toimimaan ohjausjärjestelmässä.
TUOTERYHMÄ 1 - LUOKKA I
Täydelliset rakettijärjestelmät (mukaan luettuna ballistiset ohjusjärjestelmät, avaruuteen laukaisussa käytettävät kantoraketit ja luotainraketit) sekä miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät (mukaan luettuna risteilyohjusjärjestelmät, maalilennokit ja tiedustelulennokit), jotka pystyvät kuljettamaan vähintään 500 kg:n hyötykuorman vähintään 300 km:n päähän, sekä näiden järjestelmien valmistamiseen erityisesti suunnitellut ''tuotantolaitteistot''.
TUOTERYHMÄ 2 - LUOKKA I
Tuoteryhmän 1 tuotteissa käytettäviksi sopivat täydelliset osajärjestelmät sekä niiden valmistukseen erityisesti suunnitellut ''tuotantolaitteistot'' ja ''tuotantovälineet'':
a) Rakettien yksittäiset vaiheet
b) Ilmakehään palaamaan suunnitellut välineet sekä niitä varten suunnitellut tai muokatut laitteet - paitsi alla huomautuskohdassa 1 mainitut, muuta kuin asekuormaa kuljettamaan tarkoitetut - seuraavasti:
1) Keraamisista tai sulamalla kuluvista aineista valmistetut lämpösuojukset ja niiden osat
2) Kevyistä, suuren ominaislämmön omaavista aineista valmistetut jäähdytyslevyt ja -elementit ja niiden osat
3) Ilmakehään palaaviin aluksiin erityisesti suunnitellut elektroniset laitteet
c) Kiinteää tai nestemäistä polttoainetta käyttävät rakettimoottorit, joiden kokonaisimpulssikapasiteetti on 1,1 x 106 Ns tai suurempi
d) ''Suunnistusjärjestelmät'', joiden CEP-tarkkuuspoikkeama on 3,33 % tai pienempi (esim. 300 km:n matkalla 10 km tai vähemmän), paitsi huomautusten kohdassa 1 mainitut, jotka on tarkoitettu käytettäviksi alle 300 km:n kantaman omaavissa ohjuksissa tai miehitetyissä ilma-aluksissa
e) Rakettimoottorien suihkunsuuntausjärjestelmät, paitsi huomautusten kohdassa 1 mainitut, sellaisissa rakettijärjestelmissä käytettäviksi suunnitellut, joiden kantama tai hyötykuorma eivät ylitä tuoteryhmä 1:n tuotteiden vastaavia
f) Taistelukärjen varmistus-, viritys-, sytytin- ja laukaisumekanismit, paitsi huomautusten kohdassa 1 mainitut, jotka on suunniteltu muissa kuin tuoteryhmä 1:n tuotteissa käytettäviksi.
Tuoteryhmää 2 koskevia huomautuksia:
1) Yllä kohdissa b, d, e ja f mainittuja poikkeuksia voidaan maasta vietäessä käsitellä II luokan tuotteina, jos niiden loppukäytöstä on saatu vakuutus ja määrärajoitukset vastaavat edellä tarkoitettua loppukäyttöä.
2) CEP (circle of equal probability) on tarkkuuden mitta; se tarkoittaa sen ympyrän sädettä, jonka keskipisteenä on tietyllä etäisyydellä sijaitseva maali ja jonka sisäpuolelle 50 % asekuormista osuu.
3) ''Suunnistusjärjestelmissä'' yhdistyvät aluksen aseman ja nopeuden mittaaminen ja laskeminen (ts. navigointi) lentoradan korjaamista varten tarvittavien käskyjen laskemiseen ja lähettämiseen aluksen lennonohjausjärjestelmiin.
4) Esimerkkejä menetelmistä, joilla hallitaan suihkun suuntaa kohdassa e tarkoitetulla tavalla:
a) taipuisa suutin
b) nesteen suihkutus tai kaasun apusuihkutus
c) liikuteltavissa oleva moottori tai suutin
d) pakokaasuvirtauksen suunnan poikkeuttaminen (siivekkein tai sondein)
e) painelaippoja käyttäen
TUOTERYHMÄ 4 - LUOKKA II
Ajoaineet tai ajoaineiden raaka-aineina käytettävät kemikaalit seuraavasti:
a) Ajoaineet:
1) Hydratsiini yli 70 % pitoisuutena ja sen johdannaiset, mukaan luettuna monometyylihydratsiini (MMH);
2) epäsymmetrinen dimetyylihydratsiini (UDMH);
3) ammoniumperkloraatti
4) pallomainen alumiinijauhe, jonka hiukkaset ovat läpimitaltaan samansuuruisia, alle 500 x 10-6 m (500 mikrometriä), ja alumiinipitoisuus 97 % tai korkeampi
5) metalliset polttoaineet, joiden hiukkaset ovat kooltaan pienempiä kuin 500 x 10-6 m (500 mikrometriä) ja pallomaisia, ellipsoideja, atomisoituja, hiutalemaisia tai jauhettuja ja sisältävät vähintään 97 % jotakin seuraavista: zirkonium, beryllium, boori, magnesium, sinkki sekä näiden lejeerinkejä; misch-metalli (harvinaisten maametallien seos, jossa n. 50 % ceriumia ja 40-45 % lantaania).
6) nitroamiinit: syklotetrametyleeni-tetranitramiini (HMX), syklotrimetyleenitrinitramiini (RDX)
7) perkloraatit, kloraatit tai kromaatit sekoitettuna metallijauheisiin tai muihin runsasenergisiin polttoaineisiin
8) karboraanit, dekaboraanit, pentaboraanit ja näiden johdannaiset
9) nestemäiset hapettimet seuraavasti:
(i) dityppitrioksidi
(ii) typpidioksidi/dityppitetroksidi
(iii) typpipentoksidi
(iv) savuava (inhibioitu punahöyryinen) typpihappo (IRFNA)
(v) fluorin ja yhden tai useamman muun halogeenin yhdisteet hapen tai typen kanssa
b) Polymeerit:
1) karboksyyliryhmään päättyvä polybutadieeni (CTPB)
2) hydroksyyliryhmään päättyvä polybutadieeni (HTPB)
3) glysidyyliatsidipolymeeri (GAP)
4) polybutadieeniakryylihappo (PBAA)
5) polybutadieeniakryylihappoakrylonitriili (PBAN)
c) Komposiitti-ajoaineet, mukaan luettuna (liima-)puristettavat ajoaineet sekä ajoaineet, joiden sidosaineet ovat nitrattuja.
d) Muut suurenergiatiheyksiset ajoaineet, esim. booriliete, joiden energiatiheys on 40 x 106 joulea/kg tai enemmän.
e) Muut ajoaineiden lisä- ja apuaineet:
1) Sidosaineet seuraavasti:
(i) tris(1-(2-metyyli)atsiridinyyli)fosfiinioksidi (MAPO)
(ii) trimesoyyli-1(2-etyyli)atsiridiini (HX-868, BITA)
(iii) ''Tepanol'' (HX-878), tetraetyleenipenta- miinin, akrylonitriilin ja glysidolin reaktiojohdannainen
(iv) ''Tepan'' (HX-879), tetraetyleenipentamiinin ja akrylonitriilin reaktiojohdannainen
(v) monifunktionaaliset atsiridiiniamidit, joiden runko on isoftaalinen, trimeesinen, sosyanuurinen tai trimetyyliadipiinihappoinen ja joihin sisältyy myös jokin 2-metyyli- tai 2-etyyliatsiridiiniryhmä (HX-752, HX-874 ja HX-877).
2) Kovetusaineet ja katalyytit seuraavasti:
(i) trifenyylivismutti (TPB)
3) Palamisnopeuden säätelijät seuraavasti:
(i) katoseeni
(ii) N-butyyliferroseeni
(iii) butaseeni
(iv) muut ferroseenin johdannaiset
4) Nitraattiesterit ja nitratut pehmittimet seuraavasti:
(i) trietyleeniglykoolidinitraatti (TEGDN)
(ii) trimetylolietaanitrinitraatti (TMETN)
(iii) 1,2,4-butaanitriolitrinitraatti (BTTN)
(iv) dietyleeniglykoolidinitraatti (DEGDN)
5) Stabilointiaineet seuraavasti:
(i) 2-nitrodifenylamiini
(ii) N-metyyli-p-nitroaniliini
TUOTERYHMÄ 19 - LUOKKA II
Täydelliset rakettijärjestelmät (mukaan luettuna ballistiset ohjusjärjestelmät, avaruuteen laukaisussa käytettävät kantoraketit ja luotainraketit) sekä miehittämättömät ilma-alusjärjestelmät (mukaan luettuna risteilyohjusjärjestelmät, maalilennokit ja tiedustelulennokit), jotka eivät kuulu tuoteryhmän 1 piiriin ja jotka kykenevät ainakin 300 km:n kantamaan.
TUOTERYHMÄ 20 - LUOKKA II
Tuoteryhmä 19:n mutta ei tuoteryhmä 1:n tuotteissa käytettäväksi sopivat täydelliset osajärjestelmät sekä niiden valmistukseen erityisesti suunnitellut ''tuotantolaitteistot'' ja ''tuotantovälineet'':
a) Rakettien yksittäiset vaiheet
b) Kiinteää tai nestemäistä polttoainetta käyttävät rakettimoottorit, joiden kokonaisimpulssikapasiteetti on 8,41 x 10 5 Ns tai suurempi mutta vähemmän kuin 1,1 x 10 6 Ns.