Laki oppisopimuskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
muutetaan oppisopimuskoulutuksesta 30 päivänä joulukuuta 1992 annetun lain ( 1605/92 ) 4 §:n 1 momentti, 5 ja 6 §, 13 §:n 1 momentti, 15 §:n 1 momentti, 17 §:n 1 ja 2 momentti ja 19 §, sellaisina kuin niistä ovat 15 §:n 1 momentti ja 17 §:n 1 ja 2 momentti 17 päivänä joulukuuta 1993 annetussa laissa (1222/93), sekä
lisätään lakiin uusi 8 a § seuraavasti:
4 §Oppisopimuksen sisältö
Kirjallisesti tehtävässä oppisopimuksessa on mainittava sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, noudatettava opetussuunnitelman tai tutkinnon peruste ja opiskelijan palkkauksen perusteet.
5 §Opetuksen järjestämisen perusteet
Oppisopimuskoulutukseen sovelletaan, mitä ammatillisista oppilaitoksista annetussa laissa (487/87) tai ammattitutkintolaissa (306/94) ja niiden perusteella säädetään tai määrätään ammatillisen koulutuksen rakenteesta tai tutkintorakenteesta.
6 §Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet
Oppisopimuskoulutukseen sovelletaan, mitä ammatillisista oppilaitoksista annetussa laissa tai ammattitutkintolaissa ja niiden perusteella säädetään tai määrätään ammatillisen aikuiskoulutuksen opetussuunnitelmien perusteista tai tutkintojen perusteista.
8 a §Osallistuminen ammattitutkintolaissa tarkoitetun tutkinnon suorittamiseen
Ammattitutkintolaissa säädettyjen tutkintojen perusteitten mukaisesti järjestetyssä oppisopimuskoulutuksessa paikallishallintoviranomaisen tulee järjestää koulutukseen osallistuvalle mahdollisuus osallistua ammattitutkintolaissa tarkoitetun tutkinnon suorittamiseen.
13 §Paikallishallinto
Oppisopimuskoulutuksen paikallinen johto ja valvonta on kunnallinen tehtävä. Tätä varten kunnalla tai kunnilla yhdessä on kunnan opetustoimen hallinnosta annetun lain (706/92) 2 §:ssä tarkoitettu monijäseninen toimielin, jonka tehtävänä on vastata oppisopimuskoulutuksen paikallishallinnosta, valvoa opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteitten sekä oppisopimusten noudattamista ja huolehtia oppisopimuskoulutuksen kehittämisestä nuorisoasteen ja aikuisten ammatillisen koulutuksen osana.
15 §Valtionosuus oppisopimuskoulutukseen
Oppisopimuskoulutuksen paikallishallintoviranomaiselle myönnetään valtionosuutta oppisopimuskoulutuksen hallinnosta, työpaikalla annettavasta koulutuksesta, tietopuolisista opinnoista, ammattitutkintolaissa tarkoitetun tutkinnon suorittamiseen osallistumisesta ja opiskelijan opintososiaalisista eduista aiheutuviin kustannuksiin.
17 §Opintososiaaliset edut
Opiskelijalla on oikeus saada tietopuoliseen opetukseen sekä ammattitutkintolaissa tarkoitetun tutkinnon suorittamiseen osallistumisen aikana maksuton opetus sekä opintososiaalisina etuina päivärahaa, perheavustusta, matkakustannusten korvausta matkasta opetuspaikkakunnalle ja takaisin sekä majoittumiskorvausta siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään.
Tämän lain mukaisia opintososiaalisia etuja, lukuun ottamatta matkaa opetuspaikkakunnalle ja takaisin sekä majoittumiskorvausta, ei myönnetä opiskelijalle, joka saa palkkaa tai muita kuin 1 momentissa tarkoitettuja lakisääteisiä etuja tietopuolisen opetuksen tai tutkinnon suorittamiseen osallistumisen ajalta.
19 §Työsopimuslain soveltaminen
Oppisopimukseen sovelletaan, mitä työsopimuslain 7, 8, 15―19, 22―34, 34 a―34 c, 34 g, 34 h, 35, 51, 52, 54 ja 55 §:ssä säädetään työsopimuksesta.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1995.
Ennen tämän lain voimaantuloa aloitettu oppisopimuskoulutus voidaan oppisopimusta muuttamalla muuttaa tutkintojen perusteisiin pohjautuvaksi.
Ennen lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytäntöönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
SiVM 25/94
Helsingissä 29 päivänä joulukuuta 1994
Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARIOpetusministeriOlli-Pekka Heinonen