Valtioneuvoston päätös maatalousyrittäjien opintorahasta
- Säädöksen tyyppi
- Päätös
- Antopäivä
- Ajantasaistettu säädös
- 44/1992
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Valtioneuvosto on maa- ja metsätalousministeriön esittelystä päättänyt:
1 §Soveltamisala
Viljelijöille voidaan myöntää opintorahaa julkisen valvonnan alaisia ammatillisia opintoja varten valtion tulo- ja menoarviossa osoitettavista määrärahoista sen mukaan, kuin tässä päätöksessä määrätään.
Maatilahallitus voi hyväksyä opintorahaan oikeuttavaksi myös muun kuin 1 momentissa tarkoitetun sellaisen ammatillisen koulutuksen, joka tasoltaan vastaa julkisen valvonnan alaisia ammatillisia opintoja.
Opintorahaa ei saa myöntää korkeakoulussa suoritettavaa perustutkintoa tai tieteellisiä jatko-opintoja varten eikä yleissivistäviin opintoihin taikka sellaiseen koulutukseen, johon hakija saa tukea muualta.
2 §Opintorahan saaja
Opintorahaa saadaan myöntää maatalousyrittäjien eläkelain (467/69) 1 §:n mukaisesti vakuutetulle maatalousyrittäjälle sekä sellaiselle maatalousyrittäjälle, joka on osaeläkkeen saamisen vuoksi vapautettu kyseisen lain mukaisesta vakuutusvelvollisuudesta.
Opintorahan saajan tulee olla vähintään 18- ja enintään 60-vuotias.
Opintorahaa ei saa myöntää henkilölle, joka saa opetusta julkisen valvonnan alaisessa oppilaitoksessa kalenterivuosittain vähintään kahdeksan kuukauden ajan. Opintorahaa ei saa myöskään myöntää henkilölle, joka saa työttömyyspäivärahaa, täyttä työkyvyttömyyseläkettä, yksilöllistä varhaiseläkettä, sukupolvenvaihdoseläkettä, luopumiseläkettä tai sairausvakuutuslain (364/63) mukaista päivärahaa sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden perusteella taikka muuta näihin verrattavaa toimeentulotukea valtion varoista.
3 §Koulutusaika
Opintorahaa myönnetään vähintään viisi opiskelupäivää kestävään ammatilliseen koulutukseen. Koulutus voidaan antaa yhdessä tai useammassa opetusjaksossa.
4 §Opintorahan määrä
Opintorahan määrä on 150 markkaa kultakin vähintään kuusi oppituntia käsittävältä täydeltä opiskelupäivältä.
Jos koulutukseen osallistuja opiskelun vuoksi yöpyy vieraalla paikkakunnalla tai hänen päivittäinen kotimatkansa ylittää yhteen suuntaan 51 kilometriä, opintorahaa voidaan maksaa enintään 200 markkaa kultakin vähintään kuusi tuntia käsittävältä opiskelupäivältä.
Opintorahaa saadaan kalenterivuosittain myöntää hakijaa kohti enintään 10 000 markkaa.
5 §Opintorahan hakeminen
Opintorahaa on haettava kunkin kalenterivuoden aikana suoritettujen opintojen osalta kirjallisesti viimeistään opiskeluvuoden marraskuussa siltä maaseutupiiriltä, jonka alueella hakijan omistaman tai hallitseman maatilan talouskeskus sijaitsee. Hakemus voidaan jättää myös hakijan asuinpaikkakunnan maatalousviranomaiselle, joka lähettää sen edelleen maaseutupiirille.
Jos opintorahan saamisesta halutaan ratkaisu etukäteen, tulee opintorahaa koskeva kirjallinen hakemus jättää viimeistään kaksi kuukautta ennen opintojen aloittamista. Erityisestä syystä voidaan ennakkoratkaisu antaa myöhästyneenkin hakemuksen perusteella.
Opintorahaa voidaan käytettävissä olevien varojen rajoissa myöntää opiskelukustannuksiin jälkikäteen jäljempänä 6 §:n 2 momentissa sanotuin tavoin tehdyn hakemuksen perusteella.
Hakemuksessa ja sen liitteissä tulee selvittää, että hakija on maatalousyrittäjien eläkelain 1 §:n 2 momentissa tarkoitettu henkilö. Hakemukseen tulee lisäksi liittää kurssiohjelma tai vastaava selvitys koulutuksen sisällöstä ja sen kestosta.
6 §Opintorahan myöntäminen ja maksaminen
Maaseutupiiri myöntää ja maksaa opintorahan maatilahallituksen osoittamista määrärahoista. Opintoraha maksetaan kalenterivuosittain koulutuksen tai opetusjakson päättymisen jälkeen. Maatilahallitus voi antaa määräyksiä opintorahan maksatuserien suuruudesta ja lukumäärästä.
Opintorahan saajan tulee hakea 5 §:n 1 momentissa tarkoitettua opintorahan maksamista kolmen kuukauden kuluessa koulutuksen päättymisestä ja viimeistään sen kalenterivuoden aikana, jolloin opintorahan myöntämistä koskeva päätös on annettu. Ellei asiassa ole annettu 5 §:n 2 momentissa tarkoitettua ennakkopäätöstä, on opintorahaa ja sen maksamista kuitenkin haettava opiskeluvuonna viimeistään joulukuun 15 päivänä.
Opintorahan saajan tulee opintorahan maksamista varten toimittaa maaseutupiirille oppilaitoksen tai opetuksen muun järjestäjän antama todistus kurssin tai sen opetusjakson suorittamisesta.
7 §Opintorahan takaisin periminen
Opintoraha voidaan periä osaksi tai kokonaan takaisin, jos hakija on opintorahaa tai sen maksatusta hakiessaan antanut erehdyttävän tiedon, joka on vaikuttanut opintorahan myöntämiseen tai maksamiseen.
Takaisin perittävälle määrälle on maksettava vuotuista korkoa 16 prosenttia opintorahan tai sen erän maksamisesta lukien.
Opintorahan takaisin perimisestä päättää maaseutupiiri.
8 §Soveltamisohjeet
Tarkemmat määräykset tämän päätöksen täytäntöönpanosta antaa maatilahallitus.
9 §Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan 29 päivänä tammikuuta 1992.
Tätä päätöstä voidaan soveltaa myös vuonna 1991 suoritettuihin opintoihin.
Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 1992
Maa- ja metsätalousministeri Martti PuraVanhempi hallitussihteeri Esko Laurila