Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

689/1991

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Valtioneuvoston päätös lihan tuotantotuesta

Säädöksen tyyppi
Päätös
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
689/1991

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Valtioneuvosto on 28 päivänä heinäkuuta 1989 annetun maataloustulolain (736/89) 8 §:n 3 momentin nojalla maa- ja metsätalousministeriön esittelystä päättänyt:

1 §Soveltamisala

Maataloustulolain (736/89)1 §:n 2 momentissa sekä 3 ja 8 §:ssä tarkoitettuna tukena voidaan maksaa lihan tuotantotukea sen mukaan kuin tässä päätöksessä määrätään.

2 §Tuotantotuen saajat

Tuotantotukea voidaan maksaa

1)

yksityiselle viljelijälle;

2)

usealle viljelijälle yhteisesti; sekä

3)

sellaiselle luonnollisten henkilöiden muodostamalle avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle, osuuskunnalle ja osakeyhtiölle, jonka pääasiallisena tarkoituksena on lihan tai maidon tuottaminen.

Tuotantotuen myöntämisen edellytyksenä avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle ja osuuskunnalle on, että avoimen yhtiön yhtiömiehet, kommandiittiyhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet tai osuuskunnan jäsenet itse työhön osallistuen harjoittavat tuettavaa elinkeinotoimintaa. Osakeyhtiön osalta on edellytyksenä, että yli puolet osakeyhtiön äänivallasta on sellaisten henkilöiden omistuksessa, jotka itse työhön osallistuen harjoittavat tuettavaa elinkeinotoimintaa ja että näillä henkilöillä yhtiöjärjestyksen mukaan on oikeus määräajassa lunastaa osake sen siirryttyä muun saannon kuin perinnön, testamentin tai osituksen nojalla muulle kuin yhtiön osakkaalle.

Tuotantotukea voidaan maksaa myös tämän päätöksen mukaista elinkeinotoimintaa harjoittavalle säätiölle tai julkisoikeudelliselle yhteisölle taikka maatalousoppilaitokselle tai muulle yleishyödyllistä toimintaa harjoittavalle yhteisölle tai laitokselle, mikäli maa- ja metsätalousministeriö erityisen painavista syistä myöntää luvan tuotantotuen maksamiseen.

3 §Ikä

Edellytyksenä tuotantotuen maksamiselle on, että 2 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu viljelijä ei ole täyttänyt 65 vuotta ennen sen kalenterivuoden alkua, jonka aikana ostetusta lihasta tuotantotukea maksetaan. Tuotantotukea voidaan kuitenkin maksaa 65 vuotta täyttäneelle viljelijälle, jos hänen aviopuolisonsa ei ole ennen kyseistä ajankohtaa täyttänyt 65 vuotta.

Milloin kysymys on 2 §:n 1 momentin 2 ja 3 kohdassa tarkoitetusta tapauksesta, tuotantotuen maksamisen edellytyksenä on, että ainakin yksi tilalla asuvista viljelijöistä, yhtiömiehistä, jäsenistä tai osakkaista on alle 65-vuotias ennen sen kalenterivuoden alkua, jonka aikana ostetusta lihasta tuotantotukea maksetaan.

4 §Aluejako

Tuotantotukea tämän päätöksen nojalla myönnettäessä noudatetaan seuraavaa aluejakoa:

Alue 1:

Lapin läänissä Enontekiö, Inari ja Utsjoki sekä Muonion kunnasta valtioneuvoston 26 päivänä huhtikuuta 1973 antamassa päätöksessä eräiden tilojen, tilanosien ja alueiden siirtämisestä Enontekiön kunnasta Muonion kuntaan (350/73) mainitut tilat ja alueet.

Alue 2:

Lapin läänissä Kittilä, Kolari, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski ja Sodankylä sekä Muonio sen alueeseen 1 kuuluvaa osaa lukuunottamatta; Oulun läänissä Kuusamon kunnasta valtioneuvoston 18 päivänä kesäkuuta 1969 antamassa päätöksessä eräiden tilojen ja tilajärjestelmän ulkopuolella olevien alueiden siirtämisestä Sallan kunnasta Kuusamon kuntaan (402/69) mainitut tilat ja alueet.

Alue 3:

Lapin läänissä Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Pello, Ranua, Rovaniemen maalaiskunta, Rovaniemi, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio; Oulun läänissä Hailuoto, Haukipudas, Hyrynsalmi, Ii, Kiiminki, Kuhmo, Kuivaniemi, Paltamo, Pudasjärvi, Puolanka, Ristijärvi, Suomussalmi, Taivalkoski, Utajärvi, Vaala, Yli-Ii ja Ylikiiminki sekä Oulunsalon kunnasta ne osat, jotka ovat Ylikiimingin kunnan sisäpuolella, Vuolijoen kunnasta Manamansalon saaressa oleva osa ja Kuusamo sen alueeseen 2 kuuluvaa osaa lukuunottamatta.

Alue 4:

Oulun läänissä Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kajaani, Kalajoki, Kempele, Kestilä, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu, Pattijoki, Piippola, Pulkkila, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe, Rantsila, Reisjärvi, Ruukki, Sievi, Siikajoki, Sotkamo, Temmes, Tyrnävä, Vihanti, ja Ylivieska sekä Oulunsalon ja Vuolijoen kunnista ne osat, jotka eivät kuulu alueeseen 3; Pohjois-Karjalan läänissä Eno, Ilomantsi, Juuka, Kiihtelysvaara, Kontiolahti, Lieksa, Nurmes, Tuupovaara ja Valtimo; Kuopion läänissä Iisalmi, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi, Varpaisjärvi, Vieremä sekä Juankosken kunnasta entisen Säyneisen kunnan alue ja valtioneuvoston 17 päivänä kesäkuuta 1970 antamassa päätöksessä Säyneisen ja Muuruveden kuntien alueiden siirtämisestä Juankosken kuntaan sekä eräiden tilojen ja alueiden sekä erään kylän siirtämisestä Kaavin kunnasta Juankosken kuntaan (434/ 70) ja valtioneuvoston 30 päivänä kesäkuuta 1972 antamassa päätöksessä eräiden tilojen, tilanosien ja alueiden siirtämisestä Kaavin kunnasta Juankosken kuntaan (533/72) mainitut tilat ja alueet; Keski-Suomen läänissä Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas ja Viitasaari; Vaasan läänissä Halsua, Himanka, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Kruunupyy, Kälviä, Lestijärvi, Lohtaja, Luoto, Perho, Toholampi, Ullava ja Veteli; Ahvenanmaan maakunta sen ulkosaaristoalueeseen kuuluvia osia lukuunottamatta.

Alue 5:

Pohjois-Karjalan läänissä Joensuu, Kesälahti, Kitee, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Pyhäselkä, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Värtsilä; Kuopion läänissä Karttula, Leppävirta, Nilsiä, Rautalampi, Tervo, Tuusniemi, Vehmersalmi ja Vesanto sekä Juankoski sen alueeseen 4 kuuluvaa osaa lukuunottamatta; Keski-Suomen läänissä Kannonkoski, Karstula, Konginkangas, Multia, Pylkönmäki ja Saarijärvi; Vaasan läänissä Alajärvi, Evijärvi, Kortesjärvi, Lappajärvi, Lehtimäki, Pedersöre, Pietarsaari, Soini, Töysä, Vimpeli, ja Ähtäri; Mikkelin läänissä Enonkoski, Heinävesi, Kangaslampi ja Savonranta; Kymen läänissä Saari ja Uukuniemi.

Alue 6:

Kuopion läänissä Kuopio, Maaninka, Siilinjärvi, Suonenjoki ja Varkaus; Keski-Suomen läänissä Keuruu, Konnevesi, Leivonmäki, Petäjävesi, Sumiainen, Suolahti, Uurainen ja Äänekoski; Vaasan läänissä Alahärmä, Alavus, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Jurva, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lapua, Nurmo, Närpiö, Peräseinäjoki, Seinäjoki, Teuva, Uusikaarlepyy, Vaasa, Vähäkyrö, Vöyri, Ylihärmä ja Ylistaro sekä Maalahti, Maksamaa, Mustasaari ja Oravainen niiden ulkosaaristoalueeseen kuuluvia osia lukuunottamatta; Mikkelin läänissä Haukivuori, Hirvensalmi, Joroinen, Jäppilä, Kangasniemi, Kerimäki, Pieksämäen maalaiskunta, Pieksämäki, Rantasalmi, Savonlinna ja Virtasalmi; Hämeen läänissä Kuorevesi, Kuru, Mänttä, Vilppula ja Virrat; Turun ja Porin läänissä Honkajoki, Ikaalinen, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Merikarvia, Parkano, Pomarkku ja Siikainen.

Alue 7:

Mikkelin läänissä Anttola, Hartola, Juva, Mikkeli, Mikkelin maalaiskunta, Mäntyharju, Pertunmaa, Punkaharju, Puumala, Ristiina ja Sulkava; Keski-Suomen läänissä Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylän maalaiskunta, Jämsä, Jämsänkoski, Korpilahti, Kuhmoinen, Laukaa, Luhanka, Muurame, Säynätsalo ja Toivakka; Hämeen läänissä Juupajoki, Kuhmalahti, Längelmäki ja Ruovesi; Turun ja Porin läänissä Kiikoinen, Kullaa, Lavia, Mouhijärvi, Noormarkku ja Suodenniemi sekä Porin kaupungista entisen Ahlaisten kunnan alue; Kymen läänissä Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti ja Suomenniemi.

Alue 8 (ulkosaaristo):

Vaasan läänissä Maalahden, Maksamaan, Mustasaaren ja Oravaisten kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Kymen läänissä Kotkan, Pyhtään ja Vehkalahden kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Turun ja Porin läänissä Houtskari, Iniö, Korppoo, Nauvo ja Velkua sekä Dragsfjärdin, Halikon, Kustavin, Lemun, Merimaskun, Paraisten, Rymättylän, Sauvon, Särkisalon, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat; Ahvenanmaan maakunnassa Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga ja Vårdö sekä Finströmin, Getan, Hammarlandin, Lemlandin ja Saltvikin kunnista maatilahallituksen hyväksymät saaristo-osat.

Alue 9 (muu maa):

Alueeseen kuuluvat ne kunnat ja kunnanosat, jotka eivät sisälly edellä mainittuihin alueisiin 1–8.

5 §Tuotantotuen määräytyminen

Tuotantotukea voidaan maksaa sellaisesta lihantarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaavaksi todetusta 4 §:ssä tarkoitetuilla alueilla sijaitsevassa talouskeskuksessa tuotetusta naudan-, lampaan- ja sianlihasta, jonka kirjanpitolaissa tarkoitettu kirjanpitovelvollinen lihan ostaja on ostanut suoraan tuottajalta.

Maatilahallitus voi määräämillään ehdoilla päättää tuotantotuen maksamisesta myös suoraan tuottajalle, jolloin tuottajan tulee tehdä asiaa koskeva hakemus maatilahallitukselle.

Mikäli tuottajan hallinnassa on samaan viljelmään kuuluvaa viljelysmaata kahden tai useamman kunnan alueella, tuotantotukea maksetaan sen mukaan, minkä kunnan alueella viljelmän talouskeskus sijaitsee. Mikäli tuottajan hallinnassa on eri kunnissa tiloja, joilla on eri talouskeskukset, maksetaan tuotantotukea kunkin tilan osalta erikseen asianomaisen tilan sijaintikuntaa koskevien määräysten mukaisesti.

Tuotantotukea maksetaan maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintöosaston hyväksymien teurastamoiden ja lihantarkastamoiden punnituslipukkeiden tai -päiväkirjojen osoittamista ruhopainoista.

Tuotantotukea maksetaan seuraavasti:

Alue 1

Alue 2

Alue 3

Alue 4

Alue 5

Alue 6

Alue 7

Alue 8

Alue 9

Eläinlaji Painoluokka

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

penniä kilolta

260 kiloa tai sitä enemmän painava sonni ja hieho

1 460

1 350

1 130

840

780

660

550

950

500

220–259,9 kiloa painava sonni sekä 170–259,9 kiloa painava hieho

1 310

1 200

980

690

630

510

400

800

350

190–219,9 kiloa painava sonni

1 160

1 050

830

540

470

360

250

650

200

Kerran poikinut lehmä

350

350

350

350

350

350

350

350

350

16 kiloa tai sitä enemmän painava lammas

2 140

2 000

1 790

1 580

1 280

1 280

1 280

1 740

950

Sika

85

75

55

40

40

6 §Tuotantotuen maksaminen

Lihan ostaja maksaa tuotantotuen 2 §:ssä tarkoitetulle tuottajalle lihatilityksen yhteydessä. Tuotantotukea vastaavan rahamäärän maksaa maatilahallitus lihan ostajalle kultakin kuukaudelta jälkikäteen saatuaan ostajalta maatilahallituksen vahvistamalle lomakkeelle laaditun selvityksen tuotantotuen määrästä ja sen suorittamisesta etukäteen lihan tuottajalle. Tuotantotuki maksetaan lihan ostajan pankki- tai postisiirtotilille. Maatilahallitus voi määräämillään ehdoilla maksaa lihan ostajalle tuotantotuen ennakkoa.

Mikäli maatilahallitus maksaa tuotantotuen suoraan tuottajalle, tuottajan on haettava tuotantotukea maatilahallituksen vahvistamalla lomakkeella. Tuotantotuki maksetaan tuottajan pankki- tai postisiirtotilille.

Maatilahallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tuotantotuen hakemiseen ja maksamiseen liittyvistä seikoista.

7 §Takaisinperintä

Jos ostaja tai tuottaja, joka on saanut tuotantotuen suoraan maatilahallitukselta, on saanut tuotantotukea perusteettomasti tai enemmän kuin tämän päätöksen mukaan olisi voitu myöntää, noudatetaan takaisinperimisen osalta, mitä maataloustuen jako- ja valvontatehtävien hoitamisesta 27 päivänä tammikuuta 1971 annetussa laissa (88/71) on säädetty.

8 §Tuotantotuen epääminen

Siltä, joka ei noudata tätä päätöstä tai sen nojalla annettuja määräyksiä, maatilahallitus voi evätä tuotantotuen saannin joko määräajaksi tai kokonaan.

9 §Valvonta

Maaseutupiirin ja Ahvenanmaalla lääninhallituksen tulee osaltaan valvoa tämän päätöksen ja sen nojalla annettujen määräysten noudattamista.

Lihan ostaja sekä tuottaja, joka on saanut tuotantotuen suoraan maatilahallitukselta, on velvollinen antamaan maatilahallituksen sekä maaseutupiirin ja Ahvenanmaalla lääninhallituksen määräämälle tarkastajalle vaadittaessa tilaisuuden kirjanpitonsa sekä tili- ja muiden asiakirjojen tarkastamiseen tuotantotuen maksamiseen liittyvien seikkojen osalta ja muutoinkin avustamaan tarkastuksen suorittamisessa.

10 §Tarkemmat määräykset

Maatilahallitus voi antaa tarkempia määräyksiä tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

11 §Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan 24 päivänä huhtikuuta 1991 ja sitä sovelletaan 1 päivästä toukokuuta 1991 alkaen ostettavaan lihaan. Tämän päätöksen 3 §:ää sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 1992 lukien.

Tällä päätöksellä kumotaan naudanlihan ja lampaanlihan tuotantopalkkioista 9 päivänä maaliskuuta 1989 annettu valtioneuvoston päätös (223/89).

Helsingissä 18 päivänä huhtikuuta 1991

Maa- ja metsätalousministeri Toivo T. PohjalaErikoistutkija Esko Juvonen

Sivun alkuun