Finlex - Etusivulle
Suomen säädöskokoelma

16/1991

Suomen säädöskokoelma

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut säädökset sekä tekstimuodossa että painoasuisena pdf-tiedostona

Asetus opintokeskusten valtionavusta

Säädöksen tyyppi
Asetus
Antopäivä
Ajantasaistettu säädös
16/1991

Alkuperäisen säädöksen teksti

Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.

Opetusministerin esittelystä säädetään opintokeskusten valtionavusta 30 päivänä toukokuuta 1975 annetun lain (398/75) nojalla:

Opintokeskusten valtionavusta annetun lain (398/75), jäljempänä opintokeskuslaki, 10§:ssä

tarkoitettu lupa opintokeskuksen perustamiseen voidaan myöntää, jos opintokeskus on yleisen sivistystarpeen vaatima ja sillä on opintokeskuslaissa tarkoitettua toimintaa varten tarpeelliset edellytykset.

Opintokeskuksen perustamista koskevassa lupahakemuksessa on esitettävä tiedot opintokeskuksen toiminnan tavoitteista, nimestä, kielestä ja kotipaikasta sekä ylläpitäjästä.

Opintokeskuksen hallintoa varten ylläpitäjän on asetettava vähintään viisijäseninen johtokunta, joksi voidaan hyväksyä myös ylläpitäjänä toimivan yhdistyksen tai säätiön hallitus.

Opintokeskuksen ohjesäännössä on oltava tiedot:

1)

opintokeskuksen nimestä, kielestä, kotipaikasta ja ylläpitäjästä;

2)

toiminnan tavoitteista;

3)

opintokeskuksen johtokunnan kokoonpanosta, asettamistavasta ja tehtävistä;

4)

opintokeskuksen opintojohtajan ja muun henkilökunnan kelpoisuudesta, tehtävistä, toimeen ottamisesta ja tehtävistä vapauttamisesta sekä muista henkilöstöhallintoa koskevista seikoista, mikäli niistä ei ole muualla erikseen säädetty tai määrätty;

5)

opintokeskuksen taloudenhoidosta, tilinpidosta ja tilintarkastuksesta;

6)

opintokerho-, luento- ja kurssitoiminnan järjestämisestä, ohjauksesta ja valvonnasta;

7)

opintokeskuksen arkistonhoidosta; sekä

8)

muista opintokeskusta koskevista asioista, joita koskevien määräysten ottamista ohjesääntöön on pidettävä tarpeellisena.

Opintokeskuksessa on opintojohtaja ja muuta tarpeellista henkilökuntaa.

Opintokerhotoiminnan neuvontaa, ohjausta ja valvontaa sekä luento- ja kurssitoiminnan järjestelyä varten opintokeskuksen henkilökuntaa voi olla sijoitettuna eri puolille maata.

Opintokerhon on järjestettävä vähintään viisi eri päivinä pidettyä opintokokousta, joiden aikana opiskellaan yhteensä vähintään kaksikymmentä oppituntia.

Opintokerhon toiminnasta on tehtävä opintokeskukselle aloittamisilmoitus, jossa on annettava tiedot opintokerhon ohjaajasta.

Opintokerhon toiminnan päätyttyä opintokerhon on annettava opintokeskukselle toimintakertomus sekä tilitys menoista.

Opintokeskuslain 4§:n 2 kohdassa tarkoitetuista koulutettavien matka- ja majoituskustannuksista sekä 7§:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetuista kurssilaisten matkakustannuksista suoritettavan valtionavun edellytyksenä on, että opetusta on koulutus- tai kurssipäivinä keskimäärin vähintään kuusi tuntia.

Kurssin on kestettävä vähintään kuusi tuntia.

Opintokeskuksen on laadittava ja lähetettävä kouluhallituksen hyväksyttäväksi kutakin vuotta varten opintokeskuksen toimintasuunnitelma, joka sisältää tiedot opintokerhotoiminnan, opintokerhojen ja kurssien ohjaajakoulutuksen sekä kurssi-, luento-, kokeilu- ja kehittämistoiminnan järjestämisestä.

Opintokeskuksen tilivuosi on kalenterivuosi.

Opintokeskuslain 2§:n 1 momentin 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja menoja varten kouluhallitus voi myöntää opintokeskukselle sen hakemuksesta ennakkona enintään 90 prosenttia siitä arvioidusta valtionavun vuotuisesta määrästä, joka lasketaan opintokeskuksen ohjesäännössä määrätyssä järjestyksessä hyväksytyn, toimintasuunnitelmaan perustuvan talousarvion mukaisista valtionapuun oikeuttavista menoista. Ennakon suuruuden määräämistä varten opintokeskuksen on vuosittain viimeistään 10 päivänä tammikuuta toimitettava kouluhallitukselle hyväksytty talousarvio kouluhallituksen ohjeiden mukaisine selvityksineen.

Opintokeskuslain 2§:n 1 momentin 4 ja 5 kohdassa tarkoitettuja menoja varten kouluhallitus voi myöntää opintokeskukselle sen hakemuksesta ennakkona enintään 90 prosenttia edelliseltä vuodelta lasketun tai arvioidun valtionavun määrästä. Jos näiden menojen arvioidaan muodostuvan yleisen kustannustason muuttumisen, toiminnan tehostumisen, laajentumisen tai supistumisen taikka muun syyn johdosta vähintään 5 prosenttia suuremmiksi tai pienemmiksi kuin edellisenä vuonna, ennakkoa korotetaan tai alennetaan muutosta vastaavasti. Ennakon korottamista tai alentamista varten opintokeskuksen on vuosittain viimeistään 10 päivänä tammikuuta toimitettava kouluhallitukselle sen ohjeiden mukaiset selvitykset.

Opintokeskukselle suoritetaan neljännesvuosittain helmikuun, toukokuun, elokuun ja marraskuun 1 päivänä yksi neljäsosa 1 ja 2 momentin mukaisista vuotuisen valtionavun ennakkomääristä.

Opintokeskuslain 2§:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettuja menoja varten kouluhallitus voi myöntää opintokeskukselle sen hakemuksesta ennakkona määrän, joka vastaa enintään kahta kolmasosaa opintokeskukselle edellisenä vuonna opintokerhoja varten myönnetystä tai myönnettäväksi arvioidusta valtionavun määrästä.

10§

Opintokeskuslain 2§:n 1 momentin 1, 2 ja 4 kohdassa tarkoitettua valtionapua on opintokeskuksen haettava kouluhallitukselta sen antamien ohjeiden mukaisesti kultakin kalenterivuodelta seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Valtionapua koskevaan hakemukseen on liitettävä tilitys.

Opintokeskuslain 2§:n 1 momentin 3 ja 5 kohdassa tarkoitettua valtionapua on opintokeskuksen haettava kouluhallitukselta kunkin vuosineljänneksen päätyttyä kouluhallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Kursseja koskevaan valtionapuhakemukseen on liitettävä kutakin kurssia koskeva tilitys.

Opintokeskukselle suoritetaan osasuorituksena noin 90 prosenttia siitä valtionavun määrästä, joka opintokeskukselle sen valtionapuhakemuksen perusteella tulisi suorittaa loppueränä. Osasuoritus on maksettava viimeistään neljän kuukauden kuluessa siitä kun kouluhallitus on saanut valtionapuhakemuksen. Tätä momenttia sovelletaan 2 momentissa tarkoitettujen valtionapujen osalta niiden viimeiseen vuosineljännekseen.

Kouluhallitus voi myöntää valtionavun myös määräajan jälkeen saapuneen hakemuksen perusteella.

11§

Opintokeskuslain 9§:ssä tarkoitettua valtionapua haetaan kirjallisella hakemuksella kouluhallitukselta. Hakemukseen on liitettävä selvitys kustannuksista ja muut tarvittavat selvitykset.

12§

Opintokeskuksen valvonta kuuluu kouluhallitukselle. Opintokeskuksen on lähetettävä kouluhallitukselle toiminnastaan kertomus kalenterivuodelta seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä. Opintokeskus on velvollinen antamaan kouluhallitukselle sen pyytämät muutkin selvitykset toiminnastaan ja valtionapujen käytöstä sekä esittämään kouluhallituksen määräämälle tarkastajalle niitä koskevat asiakirjat.

13§

Opintokeskuslain 2 a§:ssä tarkoitetuista toimista päättää kouluhallitus.

14§

Opintokeskus voi poiketa opintokeskuslain 8 a§:ssä tarkoitetussa kokeilussa opetusministeriön luvalla opintokeskusten valtionavusta annetun lain ja tämän asetuksen säännöksistä ja niiden nojalla annetuista määräyksistä.

15§

Tämä asetus tulee voimaan 15 päivänä tammikuuta 1991.

Tällä asetuksella kumotaan opintokeskusten valtionavusta 21 päivänä marraskuuta 1975 annettu asetus (887/75) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.

Opintokeskukselle ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksytty työohjelma on asetuksen voimaan tulon jälkeen osa opintokeskuksen perustamislupaa.

Edellä säädetystä poiketen tämän asetuksen 10§:n 3 momenttia sovelletaan vasta vuodelta 1991 maksettavaan valtionapuun.

Helsingissä 11 päivänä tammikuuta 1991

Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoOpetusministeri Ole Norrback

Sivun alkuun