Laki evankelis-luterilaisen kirkon perhe-eläkelain muuttamisesta
- Säädöksen tyyppi
- Laki
- Antopäivä
Alkuperäisen säädöksen teksti
Alkuperäisten säädösten teksteihin ei päivitetä säädösmuutoksia eikä tehdä oikaisuja. Muutokset ja oikaisut on huomioitu ajantasaistetuissa säädöksissä. Oikaisut näkyvät myös säädöskokoelman pdf-versioissa.
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
kumotaan 10 päivänä huhtikuuta 1970 annetun evankelis-luterilaisen kirkon perhe-eläkelain ( 258/70 ) 4§ ja
muutetaan 6§ seuraavasti:
6 §
Jos naisleski on syntynyt ennen 1 päivää heinäkuuta 1950, leskeneläkkeen saamisen edellytyksenä on valtion perhe-eläkelain 3§:n 1 momentissa mainitun 50 vuoden asemesta 40 vuoden vähimmäisikä. Mitä tässä pykälässä säädetään, ei koske edunjättäjän entistä puolisoa.
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1990.
Tätä lakia sovelletaan, jos edunjättäjä on kuollut lain tultua voimaan. Sen lisäksi, mitä valtion perhe-eläkelain 3§:n 1 momentissa ja tämän lain 6§:ssä säädetään, oikeus leskeneläkkeeseen on myös sellaisella lain voimaantullessa 40 vuotta täyttäneellä ja avioliitossa edunjättäjän kanssa olevalla naisella, jonka avioliitto oli solmittu ennen kuin edunjättäjä oli täyttänyt 65 vuotta, jos avioliitto oli edunjättäjän kuollessa jatkunut vähintään kolme vuotta. Perhe-eläke, jota maksetaan ennen lain voimaantuloa kuolleen edunjättäjän jälkeen, ei lakkaa, vaikka leski solmii uuden avioliiton 50 vuotta täytettyään. Mitä valtion perhe-eläkelain 8§:n 1 momentissa säädetään perhe-eläkkeen määrän uudelleen laskemisesta, koskee myös ennen tämän lain voimaantuloa alkaneita lapseneläkkeitä.
Valtion perhe-eläkelain 7 ja 7 a-7 c§:n mukainen eläkesovitus tehdään myös määrättäessä perhe-eläkettä kirkon perhe-eläkekassan ohjesäännön (166/57) mukaisin perustein sellaisen edunjättäjän jälkeen, joka on kuollut tämän lain tultua voimaan.
Mitä evankelis-luterilaisen kirkon perhe-eläkelaissa on säädetty lapsesta, sovelletaan ottolapseen myös silloin, kun tuomioistuin on antanut suostumuksensa lapseksiottamiseen ennen 1 päivää tammikuuta 1980. Tällaisella ottolapsella ei ole oikeutta lapseneläkkeeseen luonnollisten vanhempiensa jälkeen. Lapsena pidetään myös lasta, jolla on tunnustetun lapsen asema, samoin kuin lasta, jolle edunjättäjä oli kuollessaan sitoutunut tai velvoitettu suorittamaan elatusapua avioliiton ulkopuolella syntyneistä lapsista annetun lain (173/22) mukaisesti.
Perhe-eläkkeen määrää laskettaessa ei oteta huomioon valtion eläkelain muuttamisesta 14 päivänä tammikuuta 1982 annetulla lailla (31/82) kumotun valtion eläkelain 10 a§:n mukaista lapsikorotusta.
Myönnettäessä perhe-eläkettä evankelis-luterilaisen kirkon perhe-eläkelain 12§:n 2 momentissa tarkoitetun edunjättäjän jälkeen edunjättäjän oma eläke katsotaan myönnetyksi valtion eläkelain 10§:n 2 momenttia soveltaen.
Hallituksen esitys 32/90
Sosiaalivaliok. miet. 12/90
Suuren valiok. miet. 45/90
Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 1990
Tasavallan Presidentti Mauno KoivistoOpetusministeri Ole Norrback