Lag om ändring av lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Publiceringsdag
- Finlands författningssamling
- Författningstext
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen om arbetstiden på fartyg i inrikesfart ( 248/1982 ) 8 §, sådan den lyder delvis ändrad i lagarna 409/1996 och 1027/2011, samt
foga s till lagen en ny 8 a § som följer:
8 §Övertidsarbete per dygn
En arbetstagare är skyldig att högst 16 timmar i veckan mot ersättning utföra övertidsarbete utöver den ordinarie arbetstid per dygn som anges i 4 § 1 mom. Arbetstiden per dygn får dock vara högst 14 timmar. I enskilda fall kan arbets- och näringsministeriet, efter att ha gett delegationen för sjömansärenden tillfälle att avge utlåtande, bevilja undantag från dessa maximitider. Villkor för undantagslov är att övertidsarbetet utförs med arbetstagarens samtycke och att överenskommelse har träffats om att det avlösningssystem som avses i 18 § ska iakttas på fartyget, eller att arbetstiden utjämnas inom tre månader så att den motsvarar ovan föreskrivna maximitider.
Om arbetet har indelats i två vakter, är arbetstagaren skyldig att med avvikelse från 1 mom. utföra övertidsarbete per dygn högst 28 timmar i veckan och utöver det, om han eller hon samtycker, högst 7 timmar i veckan, om arbetstagaren har rätt till fritidsperioder som återkommer regelbundet med högst 30 dagars mellanrum. Fritidsperioden ska vara minst 7 dygn lång, och där ska ingå ett helt veckoslut.
8 a §Sökande av ändring i arbets- och näringsministeriets beslut
Omprövning av ett beslut av arbets- och näringsministeriet i ett ärende som avses i 8 § får begäras på det sätt som anges i förvaltningslagen (434/2003).
Det beslut som meddelas med anledning av begäran om omprövning får överklagas genom besvär hos förvaltningsdomstolen på det sätt som anges i förvaltningsprocesslagen (586/1996).
Över förvaltningsdomstolens beslut får besvär anföras endast om högsta förvaltningsdomstolen beviljar besvärstillstånd.
Denna lag träder i kraft den 1 januari 2016.
På sökande av ändring i ett förvaltningsbeslut som meddelats före ikraftträdandet av denna lag tillämpas de bestämmelser som gällde vid ikraftträdandet.
RP 230/2014
LaUB 26/2014
RSv 319/2014
Nådendal den 7 augusti 2015
Republikens PresidentSAULI NIINISTÖJustitie- och arbetsministerJari Lindström