Lag om ändring av lagen om samhällstjänst
- Typ av författning
- Lag
- Meddelats
- Ursprunglig publikation
- Häfte 11/2003 (Publicerad 4.2.2003)
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
I enlighet med riksdagens beslut
ändras i lagen den 12 december 1996 om samhällstjänst ( 1055/1996 ) 1 § 2 mom., 4 §, 5 § 1 mom., 6 § 1 mom. samt 7 och 8 §, av dessa lagrum 1 § 2 mom. och 6 § 1 mom. sådana de lyder i lag 138/2001 samt 7 och 8 § sådana de lyder delvis ändrade i sistnämnda lag, samt
fogas till lagen nya 7 a, 7 b och 8 a § som följer:
1 §Samhällstjänst
Högst tio timmar av ett samhällstjänststraff kan dock avtjänas genom deltagande i åtgärdsprogram som stöder en reducering av återfallsbrottslighet eller så att tjänster avsedda att minska rusmedelsproblem anlitas på ett sätt som kriminalvårdsväsendet godkänner.
4 §Samtycke och lämplighet
För att gärningsmannen skall kunna dömas till samhällstjänst krävs att han eller hon har samtyckt till att straffet döms ut som samhällstjänst och att han eller hon kan antas klara av den. För att bedöma hur gärningsmannen klarar av samhällstjänsten gör kriminalvårdsväsendet upp en lämplighetsutredning som avses i 3 § förordningen om samhällstjänst (1259/1990).
5 §Tidpunkt för verkställigheten
Verkställigheten av samhällstjänst skall inledas utan dröjsmål, och tjänstgöringen skall slutföras inom ett år från det domen blev verkställbar, om inte något annat följer av 6 § 2 mom. eller 9 § 2 mom. Om tjänstgöringen har avbrutits eller ett förbud utfärdats mot att inleda tjänstgöringen på grund av att den dömde misstänks för att grovt ha brutit mot villkoren för tjänsten eller på grund av att åklagaren har meddelat att den dömde kommer att åtalas för ett nytt brott, men domstolen dock tillåter att tjänstgöringen fortgår, inräknas i maximitiden på ett år inte den tid under vilken tjänstgöringen har varit avbruten eller förbudet mot att inleda tjänstgöringen är i kraft.
6 §Tjänstgöringsplan
För utförande av samhällstjänst fastställer kriminalvårdsväsendet en tjänstgöringsplan som innehåller tjänstgöringsuppgifterna och den dag tjänstgöringen upphör. De nödvändiga villkoren för samhällstjänst som tjänstgöringsuppgifterna och förhållandena på tjänstgöringsplatsen kräver skall också antecknas i tjänstgöringsplanen. Kriminalvårdsväsendet gör separat upp ett exakt tidsschema för tjänstgöringen.
7 §Den dömdes skyldigheter
Den som har dömts till samhällstjänst är skyldig att delta i uppgörandet av en tjänstgöringsplan och i de sammankomster som verkställigheten av tjänstgöringen kräver.
Den som har dömts till samhällstjänst skall iaktta den tjänstgöringsplan och det tidsschema som har fastställts för honom eller henne och samvetsgrant utföra de uppgifter som han eller hon har ålagts.
Den dömde får inte använda alkohol eller något annat rusmedel eller vara påverkad av något rusmedel på tjänstgöringsplatsen eller vid sammankomster som verkställigheten av tjänstgöringen kräver.
7 a §Övervakning av användning av rusmedel
Om den dömde av yttre kännetecken att döma sannolikt är påverkad av alkohol eller något annat rusmedel på tjänstgöringsplatsen eller vid sammankomster som verkställigheten av tjänstgöringen kräver, skall en tjänsteman vid kriminalvårdsväsendet anteckna observationerna av berusningstillståndet. Om det misstänks att berusningen beror på alkohol, kan en tjänsteman vid kriminalvårdsväsendet dessutom förplikta den dömde att lämna utandningsprov.
7 b §Brott mot skyldigheter
Om den dömde inte iakttar tjänstgöringsplanen, tidsschemat för tjänstgöringen eller förbudet enligt 7 § 3 mom., skall kriminalvårdsväsendet ge honom eller henne en muntlig eller skriftlig anmärkning.
8 §Grovt brott mot skyldigheter
Om den dömde inte börjar utföra samhällstjänst eller om han eller hon avbryter den eller på något annat sätt grovt bryter mot tjänstgöringsplanen eller tidsschemat för tjänstgöringen eller upprepade gånger eller grovt försummar att iaktta förbudet enligt 7 § 3 mom., skall kriminalvårdsväsendet utan dröjsmål anmäla saken till allmän åklagare. Samtidigt skall kriminalvårdsväsendet förbjuda att samhällstjänst inleds eller bestämma att utförandet av tjänsten skall avbrytas.
Om samhällstjänsten enligt åklagarens bedömning skall förvandlas till fängelse, skall han utan dröjsmål yrka det vid den domstol inom vars domkrets den till samhällstjänst dömde bor eller stadigvarande vistas, som i första instans har avgjort det brottmål i vilket samhällstjänsten dömdes ut eller som prövar ett åtal för ett brott som den dömde har begått. Vid behov skall åklagaren bestämma att en undersökning skall utföras i saken.
Om domstolen anser att den dömde grovt har brutit mot sina skyldigheter på det sätt som avses i 1 mom., skall den förvandla den outförda delen av samhällstjänsten till ett ovillkorligt fängelsestraff som inte får vara kortare än fyra dagar. Domstolen kan till fängelse förvandla också sådan samhällstjänst vars verkställighet ännu inte inletts.
8 a §Utredning av brott mot skyldigheter
Om den dömde misstänks för att ha brutit eller grovt brutit mot sina skyldigheter enligt 7 §, skall kriminalvårdsväsendet utreda saken. När utredningen genomförs skall den dömde och vid behov en representant för tjänstgöringsplatsen höras.
Denna lag träder i kraft den 1 april 2003.
RP 248/2002
LaUB 22/2002
RSv 201/2002
Helsingfors den 31 januari 2003
Republikens President TARJA HALONENJustitieminister Johannes Koskinen