Finlex - Till startsidan
Finlands författningssamling

698/2002

Finlands författningssamling

Författningarna i Finlands författningssamling både i textform och som tryckoptimerade pdf-filer

Lag om ändring av lagen om rehabiliteringspenning

Typ av författning
Lag
Meddelats
Ursprunglig publikation
Häfte 102/2002 (Publicerad 15.8.2002)

Den ursprungliga författningens text

I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.

I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen den 27 mars 1991 om rehabiliteringspenning ( 611/1991 ) 26 §, 30 a § 2 mom. samt 34 och 35 §, av dessa lagrum 26 § sådan den lyder delvis ändrad i lag 1065/1994, 30 a § 2 mom. sådant det lyder i lag 334/1997 och 35 § sådan den lyder i lag 406/1992, samt

fogas till 21 § ett nytt 2 mom. samt till lagen nya 34 a, 34 b och 35 a―35 c § som följer:

21 §Betalning till arbetsgivaren


Om arbetsgivaren betalar lön till en arbetstagare som ges rehabilitering under den tid för vilken arbetstagaren får rehabiliteringspenning, skall arbetsgivaren genast när lönen betalats ut underrätta Folkpensionsanstaltens byrå därom.

26 §Beslut

I ärenden som gäller rehabiliteringspenning och rehabiliteringsunderstöd enligt prövning skall ges ett skriftligt beslut. Folkpensionsanstalten har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att delge den som har meddelat rehabiliteringsbeslutet, anordnaren av läroavtalsutbildning, läroanstalten samt rehabiliteringsklientens arbetsgivare beslut som gäller rehabiliteringspenning till den del informationen behövs för fastställande av den lön eller andra förmåner de betalar eller för att kontrollera att dessa är korrekta.

Folkpensionsanstalten skall underrätta pensionsskyddscentralen om beslut som gäller yrkesinriktad rehabilitering och om rehabiliteringspenning som därvid beviljas.

30 a §Utmätnings- och överföringsförbud


Folkpensionsanstalten har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att för utmätning, på begäran av en behörig myndighet utlämna uppgifter om beloppen av förmåner enligt denna lag, dock inte om sådana förmåner som inte beaktas vid beräkningen av det skyddade beloppet enligt 4 kap. 7 § utsökningslagen (37/1895). Folkpensionsanstalten har dessutom rätt att uppge vilka andra inrättningar som veterligen betalar ut pensioner och andra sociala förmåner.


34 §Erhållande av uppgifter på begäran

Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att få de upplysningar som är nödvändiga för avgörandet av en förmån eller sådana nödvändiga uppgifter som annars skall beaktas vid verkställigheten av uppgifter som föreskrivs i denna lag, i överenskommelser om social trygghet som är bindande för Finland eller i andra internationella författningar. Uppgifter skall lämnas av

1)

statliga och kommunala myndigheter samt andra offentligrättsliga samfund,

2)

pensionsskyddscentralen, pensions- och försäkringsanstalter samt andra som beviljar eller betalar ut pension eller annan ersättning,

3)

patientförsäkringscentralen och trafikförsäkringscentralen,

4)

arbetsgivare, arbetslöshetskassor och arbetsplatskassor,

5)

läroanstalter, anordnare av läroavtalsutbildning samt av utbildnings- och avgångsbidragsfonden.

Utöver vad som bestäms i 1 mom. har Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag på begäran rätt att för avgörandet av en förmån av läkare eller andra yrkesutbildade personer enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994) samt av verksamhetsenheter för hälso- och sjukvård enligt 2 § 4 punkten lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992), av socialserviceproducenter eller av en annan vårdinrättning eller andra som tillhandahåller rehabilitering få ett utlåtande och nödvändiga uppgifter ur journalhandlingarna för den som söker en förmån, uppgifter om hans eller hennes hälsotillstånd, sjukdomar, handikapp och arbetsförmåga samt om hans eller hennes vård och rehabilitering jämte tillhörande förmåner och ersättningar om den som söker förmånen inte själv tillhandahåller uppgifterna.

Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag har utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter också rätt att av penninginstituten få uppgifter gällande den som ansöker om eller får rehabiliteringspenning samt dödsbo där denne är delägare som är nödvändiga för fastställandet av rehabiliteringspenning som skall samordnas enligt 18 § 2 mom., om tillräckliga uppgifter och utredningar inte kan fås på annat sätt och om det finns motiverad anledning att misstänka att den som sökt eller fått en förmån har lämnat otillräckliga eller otillförlitliga uppgifter och om han eller hon inte har gett sitt samtycke till att uppgifterna erhålls. Begäran om att få uppgifterna skall framföras skriftligen och innan begäran framförs skall sökanden eller mottagaren underrättas om detta.

Folkpensionsanstalten och besvärsinstanserna enligt denna lag har rätt att avgiftsfritt få de uppgifter som nämns i denna paragraf. En yrkesutbildad person enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården eller en socialserviceproducent har dock rätt att få ett skäligt arvode för de utlåtanden han eller hon gett på grundval av den skyldighet att ge uppgifter som föreskrivs i 2 mom., om inte arvodet ingår i den ersättning som betalas för rehabiliteringstjänsten.

34 a §Rätt att få uppgifter

För verkställigheten av förmåner enligt denna lag skall pensionsanstalten utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter underrätta Folkpensionsanstalten om rehabiliteringsåtgärder, rehabiliteringstillägg och rehabiliteringspenningar samt andra ersättningar och understöd i anslutning till rehabilitering.

En straffanstalt och en tvångsinrättning enligt 1 § lagen om internering av farliga återfallsförbrytare (317/1953) skall utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter underrätta Folkpensionsanstalten om när ett straff börjar och slutar.

Folkpensionsanstalten har rätt att avgiftsfritt få de uppgifter som nämns i denna paragraf.

34 b §Användning av uppgifter

När Folkpensionsanstalten behandlar en förmån enligt denna lag har den i enskilda fall rätt att använda sådana uppgifter som den fått för skötseln av andra uppdrag som ålagts den, om det är uppenbart att de påverkar en förmån enligt denna lag och om uppgifterna enligt lag skall beaktas vid beslutsfattandet och om Folkpensionsanstalten även annars har rätt att få uppgifterna särskilt.

35 §Tillämpning av sjukförsäkringslagen

Om inte något annat bestäms i denna lag, skall i rehabiliteringspenningsärenden i tillämpliga delar iakttas vad som i sjukförsäkringslagen eller med stöd av den bestäms om arbetsplatskassor, handräckning och fastställande av blanketter.

35 a §Teknisk anslutning

Utöver vad som föreskrivs i 29 § 3 mom. lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet har Folkpensionsanstalten rätt att på de villkor som anges i momentet öppna en teknisk anslutning till sådana uppgifter i sina personregister som den med stöd av 26 § och 30 a § 2 mom. har rätt att utlämna till de mottagare som avses i paragraferna.

Vad som i 1 mom. bestäms om öppnande av en teknisk anslutning och utlämnande av uppgifter gäller även Folkpensionsanstaltens rätt att med hjälp av teknisk anslutning få sekretessbelagda uppgifter enligt 34 § 1 och 2 mom. och 34 a §.

Med hjälp av en teknisk anslutning som öppnats med stöd av denna paragraf får också sökas sekretessbelagda uppgifter utan samtycke av den vars intressen skyddas genom sekretessen. Innan den tekniska anslutningen öppnas skall den som begär uppgifter lägga fram en utredning om att uppgifterna skyddas på behörigt sätt.

35 b §Frivilligt utlämnande av uppgifter

Utöver vad som föreskrivs i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet har Folkpensionsanstalten utan hinder av sekretessbestämmelserna och andra begränsningar i fråga om erhållande av uppgifter rätt att till ett ministerium, skatteförvaltningen, anstalter eller sammanslutningar som har hand om det lagstadgade socialskyddssystemet och som administrerar socialskyddsförmåner som påverkas av en förmån i denna lag lämna personbeteckningen och övriga individualiseringsuppgifter i fråga om den som erhållit förmåner eller ersättningar enligt denna lag, uppgifter om utbetalda förmåner och ersättningar och övriga därmed jämförbara uppgifter som är nödvändiga för samkörning av person uppgifter för att utreda brott och missbruk som riktar sig mot socialskyddet och för någon annan övervakningsåtgärd av engångsnatur, samt till polis- och åklagarmyndigheterna ovan nämnda uppgifter som är nödvändiga för att utreda brott och väcka åtal dock inte uppgifter om hälsotillståndet eller uppgifter som avser att beskriva grunderna för en persons behov av socialvård.

35 c §Anmälningsplikt

Folkpensionsanstalten skall på förhand på lämpligt sätt informera den som ansöker om en förmån om varifrån uppgifter om honom eller henne kan skaffas och vart de i regel kan utlämnas.


Denna lag träder i kraft den 1 oktober 2002.

Genom denna lag upphävs i förordningen den 7 juni 1991 om rehabiliteringspenning (893/1991) 13―15 §, av dessa lagrum 14 § sådan den lyder i förordning 1513/1995.

RP 9/2002

ShUB 16/2002

RSv 96/2002

Helsingfors den 9 augusti 2002

Republikens President TARJA HALONENSocial- och hälsovårdsminister Maija Perho

Till början av sidan