Förordning om förmåner i samband med arbetskraftsservice
- Typ av författning
- Förordning
- Meddelats
- Uppdaterad författning
- 1253/1993
Den ursprungliga författningens text
I de ursprungliga författningstexterna görs inga ändringar eller rättelser. Ändringarna och rättelserna syns i de uppdaterade författningarna och i pdf-versionerna av författningssamlingen.
På föredragning av arbetsministern stadgas med stöd av 14 § 1 mom. lagen om arbetskraftsservice av den 26 november 1993 (1005/93):
1 kap.Allmänna stadganden
1 §Förmåner
Som sociala och ekonomiska förmåner i samband med arbetskraftsservice enligt i lagen om arbetskraftsservice (1005/93) kan beviljas rörlighetsunderstöd, betalas ersättning för stödåtgärder i samband med yrkesvägledning och för de kostnader som stöd för placering av handikappade i arbete medför samt beviljas stödjande av specialarrangemang på arbetsplatsen på det sätt som stadgas i denna förordning.
2 §På ansökan baserade förmåner
Rörlighetsunderstöd till enskild kund och stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen till arbetsgivarkunder beviljas på ansökan.
3 §Förmåner enligt prövning
Stödåtgärder i samband med yrkesvägledning och de kostnader som stödjande av placering av handikappade i arbete medför, kan ersättas inom ramen för de anslag som anvisats arbetskraftsbyråerna om arbetskraftsmyndigheten uppskattar att åtgärderna är nödvändiga med tanke på den enskilda kundens servicebehov.
2 kap.Rörlighetsunderstöd
4 §Ersättning för resekostnader
En person som är eller blir arbetslös kan som rörlighetsunderstöd beviljas resekostnadsersättning för en resa inom Finland som han företar för att bekanta sig med en arbetsplats, ingå arbetsförhållande eller flytta till en ny arbetsplats.
Resekostnadsersättning beviljas även skolelever och studerande för arbete som utförs på annan ort under ferierna.
5 §Förutsättningar för beviljande av ersättning för resekostnader
För att resekostnadsersättning skall kunna beviljas förutsätts
att sökanden har anmält sig som arbetssökande vid arbetskraftsbyrån,
att arbetsplatsen är belägen i Finland utanför pendlingsregionen för sökandens boningsort,
att arbetskraftsbyrån har anvisat sökanden arbetsplatsen i fråga samt
att arbetstiden på den nya arbetsplatsen i medeltal är minst 18 timmar per vecka och att arbetet pågår i minst två veckor.
Med boningsort avses i 1 mom. 2 punkten den ort där arbetssökanden faktiskt bor och med pendlingsregion den ort där han vanligtvis dagligen pendlar.
6 §Resor som berättigar till ersättning
Som resekostnader betraktas kostnaderna för den tur- och returresa som en arbetssökande företar från boningsorten för att bekanta sig med ett arbete eller underhandla om ett arbetsförhållande samt kostnaderna för resan till en ny arbetsplats.
3 kap.Stöd till den som får yrkesvägledning och till en handikappad enskild kund
7 §Ersättning för serviceavgifter samt för måltids- och inkvarteringskostnader
För utredande av arbets- och utbildningsförutsättningarna för en enskild kund som får yrkesvägledning och för en handikappad enskild kund samt för utredande av dessa kunders lämplighet för ett yrke samt för stödjande av placeringen av en handikappad enskild kund i arbete eller för att hålla honom kvar i arbetet kan som sådana kostnader som föranleds av de i 12 och 13 §§ lagen om arbetskraftsservice avsedda åtgärderna ersättas serviceproducentens serviceavgifter. Därtill kan kundens måltids- och inkvarteringskostnader ersättas åt serviceproducenten för ovannämnda åtgärders tid.
Nedan i detta kapitel avses med kund både en enskild kund som får yrkesvägledning och en handikappad enskild kund.
8 §Ersättande av kunders resekostnader
Kunden och hans ledsagare kan som ersättning för resekostnaderna för besök hos en serviceinrättning, en annan serviceenhet, en privat sakkunnigmottagning och på arbetskraftsbyrån betalas som resekostnadsersättning de tur- och retur-resor som förorsakas av resan från boningsorten eller bostaden till ovan nämnda service. Därtill kan som resekostnadsersättning betalas dagtraktamente, måltidsersättning, och ersättning för inkvartering. Dock inte för den tid måltids- och inkvarteringskostnaderna betalas direkt till serviceproducenten.
9 §Avtal om arbetsprövning på en arbetsplats
Innan arbetsprövningen på en arbetsplats inleds skall därom ingås ett skriftligt avtal mellan det ämbetsverk, den inrättning, det samfund, det företag eller den enskilda person som erbjuder prövningsplatsen och den kund som deltar i prövningen samt den arbetsmyndighet som ordnar prövningen. I avtalet anges innehållet i arbetsprövningen, prövningstiden, kontaktpersonen på prövningsplatsen och ett utlåtande från prövningsplatsen eller till arbetskraftsbyrån.
En kund som deltar i arbetsprövning på en arbetsplats står inte i arbets- eller något annat anställningsförhållande till den som erbjuder prövningsplatsen eller till arbetskraftsbyrån.
Arbetsprövning på en arbetsplats kan dock inte arrangeras hos samma arbetsgivare till vilken kunden står i arbets-, tjänste- eller annat anställningsförhållande.
10 §Ersättande av kostnader för arbetsprövning
En kund kan få ersättning för de resekostnader som deltagandet i arbetsprövning på en arbetsplats medför. Som resekostnadsersättningar anses se kostnader som förorsakas av tur- och retur-resan från boningsorten eller bostaden till prövningsplatsen. Därtill kan för kunden ersättas de resekostnader som förorsakas av det av arbetsprövningen förutsatta researbetet. När kunder besöker arbetsprövningen från sin boningsort, betalas inte övriga resekostnadsersättningar.
Till en kund som bor utanför pendlingsregionen och deltar i arbetsprövning kan betalas inkvarteringsersättning samt därtill som resekostnadsersättning dagtraktamente för de fridagar som ingår i arbetsperioden utöver detta, förutsatt att kunden vistas på arbetsprövningsorten utan avbrott hela den tid arbetsprövningen pågår.
Till en kund som deltar i arbetsprövning på en arbetsplats betalas för de dagar arbetsprövningen pågår dessutom en sådan ersättning för extra kostnader som utgör 40 procent av beloppet av den högsta förhöjda grunddagpenningen enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa (602/84).
11 §Arbets- och utbildningsprövning, arbetsträning och orienteringsbesök
Arbets- och utbildningsprövning, arbetsträning vid en arbetsklinik samt orienteringsbesök i yrkesläroanstalter kan ersättas som följer:
för arbetsprövning på en arbetsplats för högst sex månader,
för arbetsprövning vid en arbetsklinik för högst 40 prövningsdagar samt för arbetsträning på en arbetsklinik för högst 60 träningsdagar,
för utbildningsprövning vid yrkesläroanstalter för högst 10 prövningsdagar,
för kombinerad arbets- och utbildningsprövning vid yrkesläroanstalter för högst 40 prövningsdagar och
för orienteringsbesök i yrkesläroanstaler för högst tre dagar.
Vad som stadgas i 1 mom. 2–5 punkten kan även tillämpas som stöd när arbetssökande som är svårsysselsatta skall placeras i arbete.
12 §Dagtraktamente som utkomststöd
För tryggande av utkomsten kan kunden betalas ett dagtraktamente för den tid hälso- och andra undersökningar, rehabiliteringsundersökningar och undersökningar av arbetskonditionen samt de i 11 § nämnda åtgärderna pågår.
13 §Inverkan av övriga förmåner på erhållande av ersättning
Det i 12 § avsedda dagtraktamentet för tryggande av utkomsten betalas dock inte om kunden får eller är berättigad att få full grunddagpenning eller dagpenning avvägd enligt förtjänsten med stöd av lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
4 kap.Stöd för arrangemang på arbetsplatsen
14 §Förutsättningar för beviljande av stöd för arrangemang
Förutsätter placeringen av en handikappad i arbete eller hans möjligheter att behålla sitt arbete att i fråga om arbetsmaskiner, arbetsmetoder eller de yttre förhållandena på arbetsplatsen företas sådana ändringar eller arrangemang som är nödvändiga för att eliminera eller lindra de ölägenheter som en skada eller sjukdom medför, kan arbetsgivaren på ansökan få ersättning för därav föranledda kostnader i form av stöd för specialarrangemnag på arbetsplatsen.
15 §Maximibeloppet av stödet för arrangemang
Stödet för specialarrangemang på arbetsplatsen får för ändringar och arrangemang som nämns i 14 § uppgå till högst 10 000 mark per person.
Är de kostnader som föranleds av ändringsarbeten eller arrangemang högre än anskaffningskostnaderna för ny maskin, anordning eller inventarier, kan arbetsgivaren få ersättning för anskaffningskostnaderna.
I form av stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen kan även betalas ersättning för hjälp som en annan arbetstagare ger för att förbättra den handikappades förutsättningar att klara sig i arbetet. Som sådant stöd för specialarrangemnag kan beviljas högst 1 000 mark i månaden under en tid av högst ett år.
När det är fråga om svårt handikappade personer kan det maximibelopp som nämns i 1 mom. överskridas med högst 5 000 mark samt det maximibelopp som i 3 mom. överskridas med högst 500 mark och maximitiden med högst ett år.
16 §Bedömningen av behovet av stöd för arrangemang
Behovet av specialarrangemang på arbetsplatsen bedöms av arbetskraftsmyndigheten. När specialarrangemang planeras och genomförs kan arbetarskyddsmyndigheterna, anstalter för rehabiliteringsundersökningar, arbetskliniker, yrkesläroanstalter, verkstäder för skyddat arbete och andra med dessa jämförbara inrättningar anlitas som sakkunniga.
För beviljande av stöd för specialarrangemang på arbetsplatsen för den som är anställd förutsätts läkarutlåtande om begränsningar i arbetstagarens arbetsförmåga samt arbetskraftsmyndighetens bedömning av behovet av de planerade specialarrangemangen. I samband med bedömningen skall även den som är arbetarskyddsfullmäktig på arbetsplatsen höras.
Stöd för specialarrangemnag betalas endast om lönen och övriga anställningsvillkor för den som sysselsätts bestäms enligt det tjänste-, funktionärs- eller arbetskollektivavtal som binder arbetsgivaren.
5 kap.Ansökan om, beviljandegrunder och utanordning av förmåner
17 §Ansökan
Resekostnadsersättningar som rörlighetsunderstöd beviljas på ansökan av arbetskraftsbyrån på arbetssökandens boningsort. Ansökan om ersättning skall göras innan en resa som nämns i 6 § företas.
Andra än de i 1 mom. nämnda förmånerna och stöden i anslutning till de i 12–13 §§ lagen om arbetskraftsservice avsedda åtgärderna beviljas av den arbetskraftsbyrå där personen i fråga har anmält sig som enskild kund.
18 §Ersättningsgrunder för förmånerna
Det som skall betalas som rörlighetsunderstöd och avses i 6 § samt resekostnaderna för resor enligt 8 § och resekostnader som föranleds av åtgärder som avses i 11 §, betalas enligt andra reseklassen i resereglementet i statens tjänstekollektivavtal.
Resekostnaderna kan även ersättas enligt kostnaderna för egen bil eller hyrd bil, om kunden på grund av sin skada eller sjukdom inte kan använda allmänna fortskaffningsmedel eller om inte allmänna fortskaffningsmedel annars kan anlitas.
Det dagtraktamente som enligt 12 § skall betalas för tryggande av utkomsten är lika stort som den högsta förhöjda grunddagpenningen enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa.
19 §Utanordning
Arbetskraftsdistriktsbyrån betalar de i 17 och 18 §§ nämnda förmånerna och stöden på grundvalen av en betalningsanvisning eller redovisning som arbetskraftsbyrån godkänt.
6 kap.Särskilda stadganden
20 §Försäkringar
Arbetsministeriet ordnar gruppolycksfallsförsäkring och ansvarsförsäkring för de kunder som deltar i arbetsprövning på arbetsplatser, utbildningsprövning, studiebesök i yrkesläroanstalter och i arbets- och utbildningsprövning.
21 §Närmare föreskrifter och anvisningar
Arbetskraftsministeriet kan meddela närmare föreskrifter och anvisningar om verkställigheten av denna förordning.
22 §Ikraftträdande
Denna förordning träder i kraft den 1 januari 1994.
Åtgärder som verkställigheten av förordningen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.
23 §Övergångsstadgande
På beslut som har fattats innan denna förordning träder i kraft tillämpas fortsättningsvis förordningen om stödjande av arbetskraftens rörlighet (1291/92), statsrådets beslut om stöd för placering av handikappade i arbete (1117/87) samt statsrådets beslut om ersättning för kostnader i samband med yrkesvägledning (283/91).
Helsingfors den 17 december 1993
Republikens President MAUNO KOIVISTOArbetsminister Ilkka Kanerva