Go to front page
Market Court

25.6.2025

Market Court

Rulings of the current and previous Market Court since 1979

MAO:339/2025

Keywords
Confidently International Oy > Fimlab Laboratoriot Oy, julkinen hankinta, tarjousten vertailu, hankintapäätöksen perusteleminen
Year of case
2025
Date of Issue
Register number
83/2025

Asian tausta

Fimlab Laboratoriot Oy (jäljempänä myös hankintayksikkö) on ilmoittanut 5.12.2024 julkaistulla
EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä SaaS‑palveluna toteutettavasta asiakaskokemusta mittaavan ohjelmiston palveluhankinnasta.

Fimlab Laboratoriot Oy:n tietohallintojohtaja on 4.2.2025 tekemällään hankintapäätöksellä valinnut Vitec Roidu Oy:n tarjouksen.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on hankintailmoituksen mukaan ollut noin 250.000 euroa.

Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu.

Asian käsittely markkinaoikeudessa

Valitus

Vaatimukset

Confidently International Oy on vaatinut, että markkinaoikeus kumoaa valituksenalaisen hankintapäätöksen ja velvoittaa hankintayksikön korjaamaan virheellisen menettelynsä. Valittaja on toissijaisesti vaatinut, että markkinaoikeus määrää hankintayksikön maksamaan sille hyvitysmaksun. Lisäksi valittaja on vaatinut, että markkinaoikeus velvoittaa hankintayksikön korvaamaan sen arvonlisäverottomat ja oikeudenkäyntimaksun sisältämät oikeudenkäyntikulut 6.928,75 eurolla viivästyskorkoineen.

Perustelut

Tarjouspyyntöasiakirjojen perusteella tarjousten laatuvertailussa on ollut mahdollista saada laatuarviointitaulukosta joko 11 (erinomainen), 8 (kiitettävä), 6 (hyvä), 3 (tyydyttävä) tai 0 pistettä (heikko) eivätkä muut pistemäärät ole olleet mahdollisia.

Valittajalle on annettu tarjousvertailussa laatuarviointitaulukosta pistemääriä, jotka eivät ole olleet tarjouspyynnön perusteella mahdollisia. Tällä on ollut olennainen vaikutus tarjouskilpailun lopputulokseen. Sanallisissa arvioissa valittajan vastaukset on arvioitu ”hyväksi” ”tyydyttävän” sijaan ja valittajalle annettu viisi pistettä on lähempänä kuutta kuin kolmea pistettä, joten tarjouspyynnön mukainen oikea pistemäärä olisi ollut kuusi pistettä. Pisteiden korjaaminen aiheuttaisi sen, että valittaja voittaisi tarjouskilpailun. Toissijaisesti tarjouspyyntö on ollut laadun vertailu- ja pisteytysperusteiden ilmoittamisen osalta epäselvä. Tarjoajien on ollut tarjouspyynnön ja sen liitteiden perusteella vaikea määrittää, millä perustein ja kuinka paljon pisteitä tarjoajien on ollut vastaustensa perusteella mahdollista saada.

Se, että tarjousten laatuvertailussa on käytetty laatuarviointitaulukon pisteytyksessä tarjouspyynnöstä poikennutta arviointiasteikkoa, merkitsee, että tarjoajia ei ole kohdeltu tasapuolisesti, yhdenvertaisesti ja avoimesti. Hankintapäätös tulee korjata hankintasäännösten mukaisesti, tai jos tämä ei ole riittävä keino, hankinta tulee keskeyttää ja tarjouskilpailu järjestää uudelleen.

Vastine

Vaatimukset

Fimlab Laboratoriot Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 5.263,75 eurolla viivästyskorkoineen.

Perustelut

Tarjousten vertailu on perustunut avoimesti tarjouspyyntöaineistossa etukäteen ilmoitettuihin laadullisiin vertailuperusteisiin. Tarjouspyyntöasiakirjoista on käynyt selvästi ilmi, mitä konkreettisia seikkoja tarjoajien vastauksista arvioidaan ja mihin laadun vertailu tulee kussakin osiossa perustumaan.

Valittajan tarjous on pisteytetty tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyn mukaisesti. Tarjoajien on tullut tarjouspyynnön liitteenä olleen laatuarviointitaulukon perusteella ymmärtää, että myös muut pisteet kuin 11, 8, 6, 3 ja 0 pistettä ovat mahdollisia. Laatuarviointitaulukossa on erikseen todettu, että pisteytys on välillä 0 — 11 pistettä ja että myös desimaalit ovat mahdollisia pisteytyksissä.

Tarjoajille hankintapäätöksen liitteenä lähetetyistä perusteluliitteistä ilmenee, että laatuarviointi on suoritettu tarjouspyyntöasiakirjoissa ilmoitetuilla vertailuperusteilla. Hankintapäätöksen liitteessä esitetyt konkreettiset ja eritellyt perustelut laadun eri osakriteereistä osoittavat osaltaan, että laatuarviointi on suoritettu tarjouspyyntöasiakirjoissa ilmoitetuilla vertailuperusteilla ja että hankintayksikkö ei ole käyttänyt laatuvertailussa rajoittamatonta harkintavaltaa.

Kuultavan lausunto

Vitec Roidu Oy on vaatinut, että markkinaoikeus hylkää valituksen ja velvoittaa valittajan korvaamaan sen arvonlisäverottomat oikeudenkäyntikulut 1.945 eurolla viivästyskorkoineen.

Hankintayksikkö on soveltanut tarjouspyynnön mukaista pisteytystä asianmukaisella ja tarjouspyynnössä tarkoitetulla tavalla. Tarjouspyyntö ei ole ollut miltään osin epäselvä. Tarjouspyynnöstä on yksiselitteisesti ilmennyt, että kaikki pistemäärät välillä 0 — 11 ovat olleet laatuvertailussa mahdollisia.

Tarjousten sanallinen perustelu on ollut hyvin seikkaperäinen päätelleen kuultavaa itseään koskevasta vertailusta, jonka kuultava on nähnyt.

Vastaselitys

Valittaja on vaatinut, että se saa hankintayksiköltä nähtäväkseen voittaneen tarjoajan yksilöidyn pisteytyksen.

Valittaja on esittänyt, että sen pyytämät tiedot eivät voi olla voittaneen tarjoajan liikesalaisuuksia, koska kysymys on hankintayksikön itse antamista pisteistä.

Hankinnan tavoitteet ja kohde sekä tarjouspyynnön sanamuoto huomioon ottaen tarjouspyynnön laadullisia vertailuperusteita on tulkittava siten, että laadun vertailussa pisteytyksen on ollut tarkoitus perustua laatuarviointitaulukossa esitettyyn arviointiasteikkoon ja pisteytyksen sanallisiin selvityksiin. Hankintayksiköllä on ollut velvollisuus noudattaa tarjouspyynnössä ilmoittamiaan tarjousten laadullisia vertailuperusteita ja hankintayksikön on suoritettava tarjousvertailu uudestaan laatuarviointitaulukossa esitettyä pisteytysasteikkoa noudattaen.

Mikäli hankintayksikön tarkoitus on ollut hyväksyä muutkin pistemäärät kuin mitä laatuarviointitaulukon arviointiasteikosta on havaittavissa, tarjouspyyntö on ollut epäselvä.

Muut kirjelmät

Hankintayksikkö on esittänyt, että voittaneen tarjoajan yksilöity pisteytys sisältää tietoja yksityisistä liikesalaisuuksista eikä hankintayksikkö voi tästä syystä toimittaa kyseistä salassa pidettävää asiakirjaa valittajalle. Myös valittaja on ilmoittanut omien vastaavien asiakirjojensa sisältävän liikesalaisuuksia. Pyydettyä asiakirjaa ei voida luovuttaa valittajalle edes osittain, sillä jo osakohtaisten pisteytysten paljastamisen perusteella valittaja saattaisi päätellä tietoja voittaneen tarjoajan yksityisistä liikesalaisuuksista.

Laatuarviointitaulukossa mainitut pisteet (11/8/6/3/0) ovat ainoastaan asettaneet pisteytystä ohjaavan porrastuksen eivätkä ole osoittaneet ainoita mahdollisia pistemääriä tai poissulkeneet mahdollisuutta käyttää desimaaleja tai muita kokonaislukuja. Tarjouspyyntöasiakirjoissa on nimenomaisesti ilmoitettu, että laatuvertailun suorittaa hankinnasta vastaava työryhmä, joten tarjoajien on tullut ymmärtää, että työryhmätyöskentely voi johtaa myös muihin kuin laatuarviointitaulukossa mainittuihin pisteisiin.

Laatuarviointi on tehty kunkin tarjoajan tarjouksensa liitteenä toimittaman laatuarviointitaulukon, projektisuunnitelman sekä rajapintakuvauksen perusteella. Voittaneen tarjoajan laatuarviointiliite on toimitettu markkinaoikeudelle osana markkinaoikeuden pyytämää asiakirjamateriaalia ja markkinaoikeudella on mahdollisuus tutustua asiakirjaan. Asiakirjasta havaitaan, että hankintayksikkö on kohdellut tarjoajia tasavertaisesti ja antanut myös voittaneelle tarjoajalle muita pistemääriä kuin 11, 8, 6, 3 tai 0 pistettä.

Tarjoajille on hankintapäätöksen liitteenä toimitettu tarjousten vertailutaulukko, josta on käynyt ilmi kunkin tarjoajan saama laatu- ja hintapisteiden kokonaismäärä. Lisäksi kullekin tarjoajalle on toimitettu hankintapäätöksen liitteenä tarjoajakohtainen liite laatuarvioinnin perusteluista ja pisteytyksestä omalta osaltaan.

Valittaja on esittänyt, että yksilöidystä pisteytyksestä ei ole mahdollista johtaa pisteytyksen taustalla olevien, liikesalaisuuksia sisältävien asiakirjojen tietoja. Valittaja on itsekin merkinnyt laatuvertailuun toimittamansa sanalliset kuvaukset liikesalaisuuksiksi, mutta ei silti katso toimitettujen kuvauksien perusteella tehtyjen pisteytyksien kuuluvan liikesalaisuuksien piiriin.

Tarjouspyynnön ilmoitus työryhmän suorittamasta arvioinnista ei ole selkeyttänyt tarjoajille väitettyä työryhmätyöskentelyn mahdollistamaa ilmoitetuista pisteistä poikkeamista, vaan on päinvastoin ennestään lisännyt epäselvyyttä arviointikriteereihin ja arvioinnin suorittamiseen liittyen. Työryhmän koko tai kokoonpano ei ole myöhemminkään selvinnyt tarjoajille laatuvertailun sanallisissa arvioinneissa ja pisteytyksissä.

Hankintayksikkö on esittänyt, ettei tiedon antamatta jättäminen valittajan pyytämistä tiedoista vaaranna oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista. Valittajan oikeudenkäyntikuluerittely sisältää toimenpiteitä, jotka koskevat hankintaoikaisuvaatimuksen laatimista, joten valittajan kohtuullisten oikeudenkäyntikulujen määrä voi olla enintään 6.043,75 euroa, sisältäen markkinaoikeuden oikeudenkäyntimaksun.

Markkinaoikeuden ratkaisu

Perustelut

Kysymyksenasettelu ja oikeusohjeet

Asiassa tulee arvioitavaksi, onko hankintayksikkö menetellyt tarjousten laatuvertailuperusteiden asettamisessa, tarjousten laatuvertailussa ja hankintapäätöstä perustellessaan hankintasäännösten vastaisesti.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 67 §:n 1 momentin mukaan tarjouspyyntö, neuvottelukutsu ja niiden liitteet on laadittava niin selviksi, että niiden perusteella voidaan antaa keskenään vertailukelpoisia tarjouksia.

Hankintalain 93 §:n 1 momentin mukaan tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisesti edullisin on tarjous, joka on hankintayksikön kannalta hinnaltaan halvin, kustannuksiltaan edullisin tai hinta-laatusuhteeltaan paras.

Hankintalain 93 §:n 2 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa hintalaatusuhteen vertailuperusteita, jotka liittyvät laadullisiin, yhteiskunnallisiin, ympäristö- tai sosiaalisiin näkökohtiin tai innovatiivisiin ominaisuuksiin. Laatuun liittyviä perusteita voivat olla tekniset ansiot, esteettiset ja toiminnalliset ominaisuudet, esteettömyys, kaikkien käyttäjien vaatimukset täyttävä suunnittelu, käyttökustannukset, kustannustehokkuus, myynnin jälkeinen palvelu ja tekninen tuki, huolto ja toimituspäivä tai toimitus- tai toteutusaika sekä muut toimitusehdot.

Hankintalain 93 §:n 5 momentin mukaan vertailuperusteiden on liityttävä hankinnan kohteeseen mainitun lain 94 §:n mukaisesti, ne eivät saa antaa hankintayksikölle rajoittamatonta valinnanvapautta ja niiden on oltava syrjimättömiä ja varmistettava todellisen kilpailun mahdollisuus. Hankintayksikön on asetettava vertailuperusteet siten, että tarjoaja pystyy todentamaan niihin perustuvat tiedot tarjousten vertailua varten. Epäselvissä tapauksissa hankintayksikön on tosiasiallisesti tarkistettava tarjoajien antamien tietojen ja näytön paikkansapitävyys.

Hankintalain 93 §:n 5 momentin esitöiden (HE 108/2016 vp s. 203) mukaan lainkohdalla ei ole tarkoitettu sulkea pois subjektiivisen arvioinnin käyttämistä tarjousten vertailussa.

Hankintalain 123 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava. Pykälän 2 momentin mukaan päätöksestä tai siihen liittyvistä asiakirjoista on käytävä ilmi ratkaisuun olennaisesti vaikuttaneet seikat, joita ovat ainakin ehdokkaan, tarjoajan tai tarjouksen hylkäämisen perusteet sekä keskeiset perusteet, joilla hyväksyttyjen tarjousten vertailu on tehty.

Hankintalain 123 §:n 2 momentin esitöiden (HE 108/2016 vp s. 221) mukaan hankintapäätöksen tulee sisältää olennaiset tiedot tarjouskilpailun ratkaisemisesta, kuten voittaneen tarjoajan nimi sekä tiedot vertailuperusteiden soveltamisesta. Päätöksessä tulee esittää tarjousvertailua koskevat perustelut sillä tarkkuudella, että tarjoajalle käy ilmi oman tarjouksensa sijoittuminen suhteessa muihin. Vertailuperusteiden soveltamisesta saatu pistemäärä tulee perustella ja vertailusta tulee ilmetä, miten kutakin tarjousta on arvioitu kunkin vertailuperusteen osalta. Hankintayksikön ei tarvitse yksilöidä, mihin konkreettiseen tarjouksesta ilmenevään seikkaan tarjouksen kustakin vertailuperusteesta saama pistemäärä perustuu, kunhan tarjouksen ansiot ja saadun pistemäärän perusteet käyvät muutoin ilmi perusteluista. Hankintapäätöksen perustelujen tulee olla riittäviä, jotta asianosaiset voivat asianmukaisesti arvioida päätösten oikeellisuutta ja näin ollen valitustarpeensa.

Tarjouspyyntö ja hankintamenettely keskeisiltä osin

Hankintayksikkö on pyytänyt tarjouksia asiakaskokemusta mittaavasta ohjelmistosta SaaS-palveluna.

Tarjouspyynnön kohdan ”Muut tiedot” alakohdasta ”Päätöksenteon perusteet” on käynyt ilmi, että tarjousten vertailussa on ollut mahdollista saada hintavertailusta 40 ja laatuvertailusta 60 pistettä. Laatuvertailun osalta on ilmoitettu seuraavaa:

”Laatuarviointi on kuvattu tarkemmin liitteessä 1.4 Vertailuperusteet ja arviointi ja 1.5 Laatuarviointitaulukko. Laatupisteet määräytyvät tarjoajien vastausten perusteella.

Eniten laatupisteitä saanut tarjous saa painoarvon (60) verran laatuvertailupisteitä. Laatuarviointi koostuu seuraavista osista:

- Laatuarviointitaulukko maksimipistemäärä 33 pistettä
- Projektisuunnitelma maksimipistemäärä 27 pistettä

Hankinnasta vastaava työryhmä arvioi ja pisteyttää Tarjoajan laatuarviointitaulukon, projektisuunnitelman ja rajapintakuvauksen.

Laatuarvioinnin kaikkien osien pisteet lasketaan yhteen, josta muodostuu vertailun laatupisteytys.

Muiden tarjousten laatuvertailupisteet lasketaan siten, asianomaisen tarjouksen laatupisteet (F) jaetaan eniten laatupisteitä saaneen tarjouksen laatupiste määrällä (Z) ja kerrotaan painoarvolla (60). Laskukaava F/Z * 60 pistettä.

Tarjoajakohtaiset hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen ja suurimman pistemäärän saanut tarjoaja valitaan palveluntuottajaksi.”

Tarjouspyynnön liitteenä 1.4 olleen ”Vertailuperusteet ja arviointi” -nimisen asiakirjan kohdasta ”Laatuarviointitaulukko” on käynyt ilmi, että tarjoajan on liitettävä tarjoukseensa laatuarviointitaulukossa pyydetyt kuvaukset ja että laatuarviointitaulukon osalta tarjousten vertailuperusteina ovat innovatiivisuus ja liiketoiminnan kehityksen tuki (enintään 11 pistettä), tarjotun kokonaispalvelun sopivuus tilaajan toimintaympäristöön (enintään 11 pistettä) sekä raportoinnin selkeys ja käyttökelpoisuus (enintään 11 pistettä). Lisäksi on todettu, että arviointi ja pisteytys on kuvattu laatuarviointitaulukossa.

Tarjouspyynnön liitteenä 1.5 olleen ”Laatuarviointitaulukko”-niminen asiakirja on sisältänyt täyttöohjeen, jossa on ilmoitettu seuraavaa:

”Välilehti: ’Laatuarviointitaulukko’ ja välilehdet 1 — 3

Välilehdellä ’Laatuarviointitaulukko’ kuvataan pisteytettävät tekijät, joilla annetaan tarjotulle järjestelmäkokonaisuudella laatupisteinä laskettava pistemäärä. Pisteytettäviä asioita on kolme (3) ja kokonaisuudesta saa siis yhteensä 0 — 33 pistettä. Ellei toisin mainita, desimaalit (0,1-0,9) ovat mahdollisia pisteytyksissä. Pyydettävät tiedot, pisteytysperusteet ja pisteytyksessä painotettavat seikat kuvataan välilehdellä ’Laatuarviointitaulukko’.

Pisteytettävät kuvaukset syötetään erillisille välilehdille 1 — 3. Tarjoajan nimi syötetään välilehdelle 1 — 3 sinisellä värillä merkittyyn soluun B2. Välilehdellä ’Laatuarviointitaulukko’ kuvataan mikä pisteytettävä ominaisuus on esitettävä milläkin lomakevälilehdellä (1 — 3). Myös lomakevälilehdillä esitetään, mikä pisteytettävä ominaisuus on kuvattava kyseisellä välilehdellä.

Arvostamme tiiviitä ja selkeitä vastauksia. Välilehdille 1 — 3 syötettävän kuvauksen tulee olla enintään 4000 merkkiä pitkä välilyönnit mukaan laskien. Välilehtien 1 — 3 fonttia tai fonttikokoa ei saa muuttaa. Syötettävässä kuvauksessa ei tule viitata tämän lomakkeen ulkopuolisiin dokumentteihin eikä sellaisia oteta arvioinnissa huomioon.

Välilehden ’Laatuarviointitaulukko’ arvosteluasteikot

Ellei "Laatuarviointitaulukko" -välilehdellä toisin todeta, arvosteluasteikko on seuraava:

Erinomaisesti = 11 pistettä

Erinomainen vastaus vastaa uskottavasti kaikkiin painotettuihin kohtiin konkreettisesti ja tilaajan tarpeet erinomaisesti huomioiden. Erinomainen vastaus myös huomioi kaikilta osin tilaajalle olennaiset asiat ja näkökulmat kyseiseen kysymykseen. Sisällöltään erinomaisessa vastauksessa kuvailtu kokonaisuus vastaa miltei kaikilta osin Tilaajan tarpeita sellaisenaan, eikä kokonaisuus vaadi räätälöintiä tai muokkauksia.

Kiitettävästi = 8 pistettä

Kiitettävä vastaus vastaa uskottavasti lähes kaikkiin painotettuihin kohtiin konkreettisesti ja tilaajan tarpeet hyvin huomioiden. Kiitettävä vastaus myös huomioi suurimmilta osin tilaajalle olennaiset asiat ja näkökulmat kyseiseen kysymykseen. Sisällöltään kiitettävässä vastauksessa kuvailtu kokonaisuus vastaa suurimmilta osin Tilaajan tarpeita sellaisenaan, eikä kokonaisuus vaadi kuin enintään vähäistä räätälöintiä tai muokkauksia.

Hyvin = 6 pistettä

Hyvä vastaus vastaa uskottavasti suurimpaan osaan painotetuista osioista sekä sisältää konkretiaa vähintään puolessa osassa vastausta. Hyvä vastaus huomioi olennaisilta osin tilaajalle olennaiset asiat ja näkökulmat. Sisällöltään hyvässä vastauksessa kuvailtu kokonaisuus vastaa vähintään olennaisilta osin Tilaajan tarpeita enintään vähäisillä räätälöinneillä ja muokkauksilla.

Tyydyttävästi = 3 pistettä

Tyydyttävä vastaus vastaa uskottavasti joihinkin tilaajalle olennaisiin asioihin ja sisältää vähän konkretiaa. Sisällöltään tyydyttävässä vastauksessa kuvailtu kokonaisuus vastaa vähäisiltä osin Tilaajan tarpeita tai vastatakseen olennaisilta osin Tilaajan tarpeisiin vaatii vähintään melko paljon räätälöintejä ja muokkauksia.

Heikosti = 0 pistettä

Vastaus ei sisällä konkretiaa, ei vastaa olennaisiin kysymyksiin, on muuten olennaisesti puutteellinen, on kokonaisuutena arvioiden epäuskottava tai kohtaan ei ole vastattu. Sisällöltään heikossa vastauksessa kuvailtu kokonaisuus ei vastaa Tilaajan tarpeisiin tai vaatii kohtuuttomasti räätälöintiä ja muokkausta vastatakseen Tilaajan tarpeisiin.”

Tarjouspyynnön liitteenä 1.5 olleessa ”Laatuarviointitaulukko”-nimisessä asiakirjassa on ”Laatuarviointitaulukko”-välilehdellä kunkin kolmen vertailuperusteen (innovatiivisuus ja liiketoiminnan kehityksen tuki, tarjotun kokonaispalvelun sopivuus tilaajan toimintaympäristöön sekä raportoinnin selkeys ja käyttökelpoisuus) osalta todettu, että pisteytys 0 — 11 pistettä, ja esitetty kuvaus niistä seikoista, jotka tarjoajan tulee kutakin vertailuperustetta koskevalla välilehdellä kuvata. Välilehden kohdassa ”Vastauksen arviointi ja pisteytys” on lisäksi jokaisen kolmen vertailuperusteen osalta ilmoitettu, mitä pisteytyksessä erityisesti arvostetaan, ja vastausten pisteytysten osalta mainittu jokaisen kolmen vertailuperusteen kohdalla edellä oleva viisiportainen arvosteluasteikko (11/8/6/3/0 pistettä).

Hankintayksikkö on saanut järjestämässään tarjouskilpailussa kaksi tarjousta ja valinnut 4.2.2025 tekemällään hankintapäätöksellä Vitec Roidu Oy:n tarjouksen. Voittanut tarjoaja on saanut tarjousvertailussa 87,14 pistettä (60 laatu- ja 27,14 hintapistettä) ja valittaja 85,52 pistettä (45,52 laatu- ja 40 hintapistettä).

Hankintapäätöksen liitteenä olleesta tarjousten vertailutaulukosta on edellä mainittujen pistemäärien lisäksi käynyt ilmi tarjousten hintavertailussa käytetyt kokonaisvertailuhinnat. Laatuvertailun osalta hankintayksikkö on lisäksi toimittanut kummallekin tarjoajalle laatuarvioinnin perusteluista ja pisteytyksestä tarjoajakohtaisen liitteen, josta on käynyt ilmi kyseiselle tarjoajalle annetut laatupisteet ja niiden perustelut.

Asian arviointi

Valittaja on esittänyt, että tarjousten laatuvertailu on ollut laatuarviointitaulukon pisteytyksen osalta virheellistä siltä osin, kun tarjouksille on annettu muita pistemääriä kuin 11 (erinomainen), 8 (kiitettävä), 6 (hyvä), 3 (tyydyttävä) tai 0 pistettä (heikko). Hankintayksikön tulee suorittaa tarjousvertailu uudestaan laatuarviointitaulukossa esitettyä pisteytysasteikkoa noudattaen. Toissijaisesti tarjouspyyntö on ollut epäselvä, sillä tarjoajien on ollut tarjouspyynnön ja sen liitteiden perusteella vaikea määrittää, millä perustein ja kuinka paljon pisteitä tarjoajien on ollut vastaustensa perusteella mahdollista saada.

Hankintayksikön mukaan tarjoajien on tullut tarjouspyynnön liitteenä olleen laatuarviointitaulukon perusteella ymmärtää, että myös muut pisteet kuin 11, 8, 6, 3 ja 0 pistettä ovat olleet mahdollisia. Laatuarviointitaulukossa on erikseen todettu, että pisteytys on välillä 0 — 11 pistettä ja että myös desimaalit ovat mahdollisia pisteytyksissä. Laatuarviointitaulukossa mainitut pisteet (11/8/6/3/0) ovat ainoastaan asettaneet pisteytystä ohjaavan porrastuksen eivätkä ole osoittaneet ainoita mahdollisia pistemääriä tai poissulkeneet mahdollisuutta käyttää desimaaleja tai muita kokonaislukuja. Tarjouspyyntöasiakirjoissa on nimenomaisesti ilmoitettu, että laatuvertailun suorittaa hankinnasta vastaava työryhmä, joten tarjoajien on tullut ymmärtää, että työryhmätyöskentely voi johtaa myös muihin kuin laatuarviointitaulukossa mainittuihin pisteisiin.

Markkinaoikeus toteaa, että hankintayksiköllä on harkintavaltaa tarjousten vertailussa sovellettavien kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuperusteiden määrittämisessä. Vertailuperusteet on kuitenkin ilmoitettava tarjouspyynnössä riittävän täsmällisesti ja ne on asetettava siten, etteivät ne anna hankintayksikölle rajoittamatonta valinnanvapautta tarjousten vertailun toteuttamisessa. Tarjouskilpailuun osallistuvien tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi tarjouksen valintaan vaikuttavat seikat tulee kuvata tarjouspyynnössä sellaisella tarkkuudella, että tarjouspyyntö tuottaa yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia, eivätkä vertailuperusteet saa olla jotain tarjoajaa suosivia tai syrjiviä. Hankintamenettelyn avoimuus edellyttää, että tarjoajat tietävät jo tarjouksia laatiessaan, millä seikoilla on merkitystä tarjouskilpailua ratkaistaessa. Hankintaviranomainen ei saa muuttaa hankintasopimuksen tekemisen perusteita sopimuksentekomenettelyn kuluessa.

Tarjouspyynnössä on edellä selostetun mukaisesti ilmoitettu hankinnasta vastaavan työryhmän pisteyttävän tarjoukset laatuarviointitaulukon, projektisuunnitelman ja rajapintakuvauksen osalta. Markkinaoikeus toteaa, ettei subjektiivisten kokemusten käyttämistä vertailuperusteena esimerkiksi arviointiryhmien kautta ole hankintasäännöksissä kielletty. Tällaisten vertailuperusteiden käyttäminen ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että julkisia hankintoja koskevista keskeisistä periaatteista, kuten tasapuolisen tai syrjimättömän kohtelun tai avoimuuden periaatteesta, joustettaisiin.

Tarjouspyyntöasiakirjoissa on sekä laatuarviointitaulukon että projektisuunnitelman osalta ilmoitettu niiden vertailussa käytettävät arvostelu- eli pisteytysasteikot. Tarjouspyynnön ”Vertailuperusteet ja arviointi” ‑asiakirjassa on todettu, että laatuarviointitaulukon pisteytys on kuvattu laatuarviointitaulukossa, jossa puolestaan on ”Täyttöohje”-välilehdellä ilmoitettu pisteytyksessä käytettävän viisiportaista pisteytysasteikkoa (11/8/6/3/0 pistettä), ellei ”Laatuarviointitaulukko”-välilehdellä toisin todeta. Viimeksi mainitulla välilehdellä on nimenomaisesti toistettu sama viisiportainen pisteytys. Tarjouspyyntöasiakirjoissa ei ole mainintaa siitä, että arviointiryhmä arvioisi tarjoukset tästä poikkeavasti tai että ryhmän antamista pisteistä muodostettaisiin keskiarvo.

Edellä mainitut seikat huomioon ottaen markkinaoikeus katsoo tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun sekä avoimuuden vaatimuksen edellyttävän, että laatuarviointitaulukon pisteytyksessä käytetään vain pistemääriä 11, 8, 6, 3 tai 0. Koska kyseinen pisteytysasteikko on ilmoitettu kahdessa eri laatuarviointitaulukon kohdassa yhdenmukaisesti, yksiselitteisesti ja ”Laatuarviointitaulukko”-välilehdellä vieläpä jokaisen vertailuperusteen osalta erikseen, asiaa ei ole syytä arvioida toisin sillä perusteella, että täyttöohjeen alussa on viitattu desimaalien käytön mahdollisuuteen pisteytyksessä, ellei toisin mainita, ja laatuarviointitaulukossa on käytetty pisteytysten osalta myös merkintää ”0 — 11 pistettä”.

Koska hankintayksikkö on antanut laatuarviointitaulukon osalta suoritetussa tarjousvertailussa sekä valittajalle että voittaneelle tarjoajalle edellä mainitusta viisiportaisesta pisteytysasteikosta poikkeavia pistemääriä, tarjousten vertailu on suoritettu tarjouspyyntöasiakirjoissa ilmoitettuun nähden virheellisesti.

Markkinaoikeus toteaa lisäksi, että hankintapäätöksen perusteluvelvollisuus turvaa omalta osaltaan hankintalain 3 §:n 1 momentissa edellytettyä tasapuolisuuden ja syrjimättömyyden sekä avoimuuden vaatimusta. Hankintapäätöksen perustelemisella on erityistä merkitystä tarjoajille, jotta ne voivat päätöksen ja sen perustelujen nojalla arvioida, onko hankintamenettelyssä noudatettu laissa asetettuja velvoitteita ja onko tarjoajalla aihetta muutoksenhakuun.

Tarjoajille on hankintapäätöksen liitteenä toimitettu tarjousten vertailutaulukko, josta on käynyt ilmi tarjousvertailussa mukana olleiden kahden tarjoajan saamien laatu- ja hintapisteiden kokonaismäärät sekä yhteispisteet. Lisäksi molemmille tarjoajille on toimitettu hankintapäätöksen liitteenä tarjoajakohtainen liite laatuarvioinnin perusteluista ja pisteytyksestä omalta osaltaan.

Näin ollen tarjoajille hankintapäätöksen yhteydessä toimitetuista asiakirjoista ei ole lainkaan ilmennyt, miten paljon toinen tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja on saanut laatupisteitä mistäkin laadullisesta vertailuperusteesta ja millä perusteella. Hankintapäätöksen perustelemiseksi ei ole ollut riittävää, että tarjoaja on saanut nämä tiedot pelkästään omasta tarjouksestaan. Hankintapäätös on ollut mahdollista perustella tarjoajan liikesalaisuuksia ilmaisematta asianmukaisesti.

Markkinaoikeus katsoo edellä lausuttuun nähden, että hankintayksikkö on menetellyt julkisista hankinnoista annettujen oikeusohjeiden vastaisesti tarjousten vertailussa ja hankintapäätöstä perustellessaan.

Johtopäätös

Edellä mainituilla perusteilla hankintayksikkö on menetellyt hankinnassaan hankintasäännösten vastaisesti. Asiassa on näin ollen harkittava hankintalaissa säädettyjen seuraamusten määräämistä.

Seuraamusten määrääminen

Hankintasopimusta ei hankintayksikön ilmoituksen mukaan ole allekirjoitettu. Näin ollen muutoksenhaun kohteena oleva hankintapäätös voidaan hankintalain 154 §:n 1 momentin nojalla kumota ja sen täytäntöönpano kieltää.

Hankintalain 161 §:n 1 momentin mukaan markkinaoikeus voi asettaa kiellon tai velvoitteen noudattamisen tehosteeksi uhkasakon.

Mikäli Fimlab Laboratoriot Oy aikoo edelleen toteuttaa asiakaskokemusta mittaavan ohjelmiston hankinnan kysymyksessä olevan tarjouskilpailun perusteella, sen on vertailtava tarjoukset uudelleen ja tehtävä uusi perusteltu hankintapäätös ottaen huomioon tässä päätöksessä mainitut seikat.

Tiedon antaminen asiakirjasta

Valittaja on vaatinut saada nähtäväkseen voittaneen tarjoajan yksilöidyn pisteytyksen, jonka hankintayksikkö on ilmoittanut sisältävän liikesalaisuuksia. Kun otetaan huomioon asiassa annettu pääasiaratkaisu, markkinaoikeus katsoo, ettei valittajan pyytämillä tiedoilla ole sellaista merkitystä asian arvioinnissa, että tiedon antamatta jättäminen vaarantaisi oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen. Edellä todetun perusteella markkinaoikeus hylkää valittajan vaatimuksen tiedon antamisesta asiakirjasta. 

Oikeudenkäyntikulujen korvaaminen

Hankintalain 149 §:n 2 momentin mukaan hankinta-asiassa oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen sovelletaan muutoin, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 — 101 §:ssä säädetään, ei kuitenkaan 95 §:n 3 momenttia.

Oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain 95 §:n 1 momentin mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Pykälän 2 momentin mukaan korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle.

Asiassa annettu ratkaisu ja hankintayksikön hankintasäännösten vastainen toiminta huomioon ottaen olisi kohtuutonta, jos valittaja joutuisi itse vastaamaan kokonaan oikeudenkäyntikuluistaan. Valittajan esittämästä oikeudenkäyntikululaskusta ilmenee, että siihen on sisällytetty hankintaoikaisuvaatimukseen liittyviä kuluja, jotka eivät tule markkinaoikeudessa korvattavaksi. Tämä seikka ja hankintayksikön tältä osin esittämä huomioon ottaen hankintayksikön korvattavaksi tulevien valittajan kohtuullisten oikeudenkäyntikulujen määränä on pidettävä 6.043,75 euroa, mikä määrä sisältää markkinaoikeuden oikeudenkäyntimaksun. Asian näin päättyessä hankintayksikkö ja kuultava saavat itse vastata oikeudenkäyntikuluistaan.

Lopputulos

Markkinaoikeus kumoaa Fimlab Laboratoriot Oy:n tietohallintojohtajan 4.2.2025 tekemän hankintapäätöksen asiakaskokemusta mittaavan ohjelmiston hankkimisesta. Markkinaoikeus kieltää Fimlab Laboratoriot Oy:tä tekemästä hankintasopimusta kyseisen päätöksen perusteella tai panemasta sitä muutoin täytäntöön nyt asetetun 20.000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeus hylkää Confidently International Oy:n vaatimuksen tiedon antamisesta asiakirjasta.

Markkinaoikeus velvoittaa Fimlab Laboratoriot Oy:n korvaamaan Confidently International Oy:n oikeudenkäyntikulut 6.043,75 eurolla viivästyskorkoineen. Viivästyskorkoa on maksettava korkolain
4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaisesti siitä lukien, kun kuukausi on kulunut tämän päätöksen antamisesta.

Markkinaoikeus hylkää Fimlab Laboratoriot Oy:n ja Vitec Roidu Oy:n vaatimukset oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta.

Muutoksenhaku

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 165 §:n mukaan tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 168 §:n 1 momentin nojalla markkinaoikeuden päätöstä on valituksesta huolimatta noudatettava, jollei korkein hallinto-oikeus toisin määrää.

Valitusosoitus on liitteenä.

Asian ovat yksimielisesti ratkaisseet markkinaoikeustuomarit Pertti Virtanen, Pasi Yli-Ikkelä ja Sanna Holkeri.

Huomaa

Päätöksen lainvoimaisuustiedot tulee tarkistaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Top of page